Bloggerul Anatoli Șarii: Zelenski va sfârși prost
18/02
”Clopotele serii” de pe Bd Lascăr Catargiu (VIDEO)
19/02

Pogrebinski: De ce bulevardul Bandera, din Kiev, a revenit la vechiul nume, Moscova

Politologul ucrainean Mihail Pogrebinski/ Foto: ok.ru

”Cred că decizia nu va rezista când va fi atacată cu apel. Pur și simplu, autoritățile încă nu le-au dat ordin radicalilor naționaliști, care ar veni și ar începe să-l amenințe pe judecător”, a declarat pentru publicația ”Vzgliad” politologul ucrainean Mihail Pogrebinski, comentând decizia Tribunalului administrativ al Kievului de a anula redenumirea Bulevardului Moscova în Stepan Bandera, în onoarea naționalistului și colaboraționistului ucrainean cu același nume.

”În ultimul timp au existat câteva cazuri, când hotărârile judecătorești au fost adoptate conform legii și conștiinței. Toate aceste procese au fost inițiate de renumitul jurist ucrainean Andrei Portnov. Spre exemplu, cu ajutorul lui, instanța a dat verdictul ca Ministerul Educației să elimine din programa școlară acele manuale de istorie unde este glorificat Maidanul. Există o serie întreagă și de alte asemenea hotărâri, dar toate așteaptă atacul cu apel”, a relatat politologul kievean, Mihail Pogrebinski.

În opinia interlocutorului publicației ”Vzgliad”, este de așteptat ca nici una dintre aceste hotărâri să nu fie realizate. ”Pur și simplu, autoritățile nu le-au dat, încă, ordin radicalilor naționaliști, care ar veni și ar începe să-l amenințe pe judecător. Dacă acest lucru se va întâmpla, totul se va termina așa cum le este lor de folos. Mai mult, dacă până acum politicienii colaborau cu radicalii pe tăcute, pentru ca nimeni să nu afle, acum, relația dintre ei a devenit absolut directă și evidentă”, a constatat analistul.

Pogrebinski a amintit de recenta scurgere, pe internet, a unui document pentru deputații din partidul de guvernământ ”Servitorul poporului”, care conținea instrucțiuni pentru răspunsurile la întrebări legate de acțiunile radicalilor din organizația S14. «Acolo scria că, dacă sunteți întrebați despre ce părere aveți despre incidentul cu activiști ai S14, care au bătut jurnaliști ai postului de televiziune ”NAȘ”, trebuie să răspundeți astfel: e ceva normal; pur și simplu, televiziunea are propria sa poziție, ei au poziția lor și au ieșit la o acțiune de protest. Este cea mai evidentă dovadă a existenței unor legături indisolubile între echipa președintelui și cea a fasciștilor, care sunt plătiți din fondurile structurilor ucrainene de menținere a ordinii», este convins expertul.

”Prin urmare, atâta timp cât instanța de judecată nu a început să analizeze apelurile la hotărârile ei, este greu de tras concluzii privind soarta acestor inițiative”, a apreciat Pogrebinski.

”Vzgliad” menționează că, recent, Tribunalul administrativ al Kievului a declarat ilegală și a anulat decizia Consiliului orășenesc al Kievului, din 07.07.2016, privind redenumirea Bulevardului Moscova în Stepan Bandera, în onoarea naționalistului ucrainean cu același nume.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 1053404