Putin a aprobat prelungirea programului de creditare preferențială a mediului de afaceri
25/02
Dezarmare. Lavrov: Rusia, gata să discute cu toate țările care dețin potențial nuclear
25/02

Amnesty International a refuzat să-l considere pe Navalnîi ”prizonier de conștiință”

Foto: mogilev.online

Organizația pentru Drepturile Omului Amnesty International a refuzat să-l numească pe Aleksei Navalnîi ”prizonier de conștiință” din cauza afirmațiilor făcute de bloggerul rus la mijlocul anilor 2000, a declarat, pentru agenția TASS, managerul media al Amnesty International pentru Europa de Est și Asia Centrală, Aleksandr Artemiev.

«În privința lui Aleksei Navalnîi, noi nu mai folosim expresia ”prizonier de conștiință”, deoarece, după vizionarea înregistrărilor video realizate de el la mijlocul anilor 2000, departamentul nostru politico-juridic a ajuns la concluzia că acele declarații ajung la nivelul hate speech (incitare la ură). Conform reglementărilor noastre interne, un asemenea statut nu poate fi atribuit unei persoane care nu-și retrage public afirmațiile ce pot fi definite drept discurs în limbajul dușmăniei», a explicat Artemiev.

În același timp, el a adăugat că modificarea statutului lui Navalnîi nu schimbă apelul adresat autorităților, de a-l pune în libertate. ”Vom continua campania sub lozincile eliberării lui imediate”, a spus Artemiev. Reprezentantul Amnesty International a mai arătat că, în cazul în care Navalnîi ”denunță declarațiile făcute anterior”, i s-ar putea restitui statutul de ”prizonier de conștiință”, care i-a fost atribuit de organizație la 17 ianuarie.

Un tribunal din Moscova i-a înlocuit lui Navalnîi pedeapsa cu suspendare cu o condamnare cu executare de 3 ani și jumătate închisoare în cazul ”Yves Rocher”. Având în vedere că bloggerul rus s-a aflat, deja, în arest la domiciliu în perioada 30 decembrie 2014 – 18 februarie 2015, Navalnîi va petrece după gratii puțin peste 2 ani și jumătate.

La mijlocul anilor 2000, Navalnîi a înregistrat câteva videoclipuri, în care a vorbit disprețuitor despre migranți, el însuși declarându-se ”un naționalist cu diplomă”.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 836763