Partidul ”Rusia Justă” a fuzionat cu două partide
26/02
Viktor Medvedciuk: Zelenski creează dictatura și uzurpă puterea
26/02

Senatorii ruși lucrează la o convenție privind apărarea suveranității

Senatorul Constantin Kosaciov, vicepreședintele Consiliului Federației/ Foto: RIA Novosti

Consiliul Federației intenționează ca, până la sfârșitul anului, să elaboreze conceptul unui document internațional care să prevadă regulile neamestecului în treburile interne ale unui stat. În opinia senatorului Konstantin Kosaciov, șeful Comitetului Consiliului Federale pentru afaceri internaționale, sub interdicție ar trebui să intre susținerea din afară a opoziției politice și revendicări de genul destituirii unui lider străin, relatează ”Rossiiskaia gazeta”.

”Declarația ONU privind prevenirea ingerinței în treburile altor state a fost elaborată cu mai bine de 40 de ani în urmă”, a arătat Kosaciov în deschiderea unei ”mese rotunde” dedicate proiectului convenției internaționale. Senatorul consideră că, ținând cont de realitățile actuale, viitorul concept trebuie să clarifice ce reprezintă amestec și ce reprezintă încălcarea suveranității unui stat.

În opinia lui Kosaciov, sunt câteva modalități de a reacționa la evenimentele negative dintr-o altă țară, iar pe o astfel de listă poate fi trasată o linie clară între respect și încălcarea suveranității.  El crede că punctul de plecare pentru pregătirea documenului trebuie să fie Carta ONU.

Astfel, printre acțiunile admisibile Kosaciov a menționat:

– dezacordul public și demonstrarea propriului exemplu de rezolvare a problemei;

– declarații critice ale oficialităților;

– suspendarea cooperării bilaterale pe linie de stat;

– introducerea de sancțiuni în privința propriilor participanți la colaborarea comercială;

– scăderea nivelului relațiilor diplomatice;

– ruperea relațiilor diplomatice.

”Mai departe vine ceea ce, din punctul meu de vedere, este deja nepermis, ceea ce constituie încălcarea suveranității și, în consecință, trebuie interzis, în principiu, inclusiv în cadrul conceptului”, a afirmat Kosaciov, enumerând următoarele acțiuni:

– sprijin acordat ONG-urilor și mass-media cu scopul de a intreține starea protestatară;

– susținerea opoziției politice;

– sancțiuni economice și politice împotriva cetățenilor și a mediului de afaceri din altă țără;

– cerințe de destituire a unui lider străin;

– susținerea unei opoziții înarmate;

– intervenție militară.

”Dacă și când acest gen de abordări vor fi codificate și vom primi consimțământul comunității internaționale, vom avea întotdeauna posibilitatea de a evalua acțiunile întreprinse de un stat sau altul  într-o situație concretă”, este de părere Konstantin Kosaciov.

”Dacă vom face o treabă bună și vom elabora conceptul convenției, poate că țara noastră o va iniția cu sprjinul unui număr suficient de alte țări care au devenit subiecte de amestec din afară”, a adăugat politicianul.

Convenția ar putea include și alte dispoziții, precum inadmisibilitatea utilizării legislației interne în privința altor țări. Prezent la întâlnire, vicepreședintele Comitetului senatorial pentru afaceri internaționale, Serghei Kisliak, a amintit că Statele Unite suferă de acest păcat încă din perioada războiului împotriva Iugoslaviei. Potrivit aprecierilor sale, în ultimii ani un astfel de comportament a fost împrumutat și de unele țări europene, cum ar fi, spre exemplu, Belgia.

Ministerul de Externe al Rusiei consideră că procesul de promovare a acestui document nu va fi deloc ușor. ”Polarizarea relațiilor internaționale din ultimii ani continuă să se adâncească și, prin urmare, este de așteptat o și mai mare opoziție, inclusiv pe platforma ONU, față de ideea unei convenții internaționale privind neamestecul în treburile altora”, crede directorul Departamentului juridic al MAE rus, Evgheni Zagainov. ”Iată de ce, demarând această activitate, trebuie să înțelegem că, cel puțin în condițiile actuale, în această etapă, nu trebuie să ne bazăm pe participarea opozanților noștri”, a adăugat diplomatul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 836776