Crimeea: Moscova a avertizat Kievul în legătură cu intențiile lui
16/03
Corneliu Vlad: Washingtonul are nevoie de Rusia… ca inamic
16/03

În SUA s-a propus ca Ucraina să fie ”cedată” Rusiei

Liderul rus și cel chinez, Vladimir Putin și Xi Jinping/ Foto: Reuters

Planurile Chinei și ale Rusiei de a realiza împreună o stație științifică lunară este un semn de rău augur pentru Occident, ce indică formarea unei alianțe ostile. Pentru a evita consolidarea acestei uniuni, Statele Unite trebuie să meargă la concesii serioase – printre altele, merită să se gândească la posibilitatea de a ”ceda” Ucraina, scrie cotidianul The Washington Post, citat de Lenta.ru.

Autorii articolului arată că formarea axei Moscova-Beijing-Teheran trezește numeroase temeri și este greu de crezut că această circumstanță poate scăpa atenției Casei Albe.

Nu se exclude scenariul în care Rusia și aliații ei încep să slăbească țările vecine, state membre NATO, în timp ce ”marionetele iraniene” se ocupă de Israel sau de țările arabe din Golful Persic, iar China începe să exercite presiuni asupra Taiwanului sau asupra statelor care contestă pretențiile ei asupra Mării Chinei de Sud.

”De multe ori, Statelor Unite le este greu să depășescă singure o stare de criză. Dar ce se va întâmpla dacă s-ar confrunta, concomitent, cu trei sau cu patru?”, se întreabă semnatarul materialului din The Washington Post.

Potrivit cotidianului, administrația președintelui SUA, Joe Biden, consideră această problemă drept una principală. Se presupune că, pe fondul apropierii Iranului, Rusiei și Chinei, Statele Unite ar putea încerca ”o acțiune decisivă”, bazându-se pe puterea sa și pe aliații săi din coalițiile globale sau vor dori să ”dezbine” alianța ostilă, dar pentru asta vor trebui să meargă la concesii serioase. Se are în vedere, în special, posibilitatea de a renunța la influența asupra Ucrainei și de a retrage trupele NATO din teritoriile Țărilor baltice membre NATO.

În ceea ce privește planul ruso-chinez de realizare a unei stații lunare de cercetare, proiectul nu pare să reprezinte o amenințare directă: autorul articolului este convins că nici Moscova, nici Beijingul nu dispun de posibilitatea de a construi un astfel de obiectiv în viitorul apropiat. În opinia jurnalistului, există o serie întreagă de indicii ce arată că, în această direcție, Statele Unite o pot lua înaintea Rusiei și a Chinei. Se subliniază că proiectul NASA ”Artemida” presupune trimiterea unui echipaj uman pe Lună, până în 2024.

Într-un recent comunicat, corporația ”Roskosmos” a anunțat că Rusia și China au semnat un memorandum privind crearea stației lunare, pe baza ”principiilor de repartizare egală a drepturilor și obligațiilor”. S-a subliniat, de asemenea folosirea ”spațiului cosmic în scopuri pașnice și în interesele întregii omeniri”.

2 Comments

  1. Ilie Neacșu spune:

    Tremură yankeii, dar și lacheii lor din presă, la gândul că Rusia și China încheie un tratat pe plan militar. Și dacă li se alătură și Iranul și alte câteva state arabe sau ostile SUA sau Vestului european, cutremurul se resimte în tot Occidentul. Nu vâd niciun impediment pentru ca Rusia și China să bată palma pe multiple planuri, inclusiv cel militar. Și dacă se întâmplă, americanii sunt pierduți. Nu vor mai fi siguri nici pe teritoriul pe care-l stăpânesc azi, în America de Nord, între Atlantic și Pacific. Se vor retrage precum acordeonul. Câte crime, câte nedreptăți, câte țări devastate de armata SUA, câți lideri politici și militari uciși, câte bogății acumulate prin jefuirea teritoriilor ocupate ? Rusia și China pot organiza, după „dansul” de rigoare, un proces planetar, în care să-i judece pe agresorii lumii-politicienii și militarii americani, dar și pe cei din spatele lor, care plătesc pentru a crea conflicte pe Terra.

  2. George Mincu spune:

    Să de-a Dumnezeu să fie așa! Va fi mult m-ai bine pentru acest nație rătăcită și spălată pe creier cu lozincile Yankeilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 1100205