În interiorul elitei politice a SUA se conturează o schimbare de atitudine față de Rusia
03/04
Pușkov a anunțat asediul Rusiei
04/04

LNR îi acuză pe militarii Ucrainei că au plasat mine peste tot în Donbass

Militarii ucraineni în Donbass/ Foto: yandex.ru

Militarii ucraineni continuă să plaseze, la întâmplare, în mod dezordonat, mine pe teritoriile aflate sub controlul Kievului, din regiunea Donbass, a declarat reprezentantul oficial al Miliției populare a autoproclamatei Republici Popuare Lungansk (LNR), Iakov Osadcii, scrie publicația Vzgliad.

«Militarii ucraineni continuă să desfășoare operațiunea de minare dezordonată a terenului din zonele de responsabilitate a subunităților lor, încălcând în mod fățiș normele Convenției de la Geneva din 1949 privind ”Protecția populației civile”», a spus Osadcii.

Potrivit afirmațiilor sale, numai în ultima săptămână, soldații Forțelor Armate ale Ucrainei au amplasat peste 100 de mine antitanc TM-62 la marginea orașului Popasnaia. În plus, în zona așezării Zolotoe au fost văzuți militari ai brigăzii 92 instalând avertismente de câmp minat. Osadcii a anunțat că, sub pretextul deminării zonei din perimetrul orașului Sciastie, militarii ucraineni instalează mine antitanc într-un perimetru forestier. Soldații Forțelor Armatei ale Ucrainei folosesc, de asemenea, minele PMN și PMN-2, interzise prin Convenția de la Ottawa și care au fost păstrate, chipurile, pentru orele de instrucție, a menționat reprezentantul LNR. Osadcii a adăugat că, din momentul intrării în vigoare a măsurilor suplimentare de încetare a focului, la 27 iulie 2020, 139 de militari ucraineni din grupul operațional-tactic Sever au sărit în aer din cauza minelor amplasate de ei înșiși pe linia de contact.

Anterior, LNR a acuzat Kievul de minarea împrejurimilor orașului Sciastie.

Vzgliad menționează că autoritățile Ucrainei au lansat operațiunea de forță împotriva Donbassului în aprilie 2014. La baza reglementării conflictului se află Pachetul de măsuri pentru transpunerea în viață a Acordurilor de la Minsk, semnate la 12 februarie 2015 în capitala belorusă de participanții la Grupul de contact și convenite cu liderii statelor membre la Formatul Normandia (Rusia, Germania, Franța și Ucraina). Documentul prevede, printre altele, încetarea focului și retragerea armamentului greu de pe linia de contact.

La 21 martie, reprezentanța DNR (Republica Populară Donețk – n.r.) la Centrul comun de control și coordonare a încetării focului (CCMC) a anunțat că desfășurarea de armement, de către militarii ucraineni, pe linia de contact în Donbanss indică o posibilă pregătire a Kievului pentru o escaladare a conflictului.

La 9 martie, reprezentanța autoproclamatei Republici Populare Donețk la CCMC a vorbit despre o agravare a situației pe linia de contact din Donbass. În aceeași zi, Miliția populară a DNR a anunțat desfășurarea de tehnică militară ucraineană și minarea unor așezări din Donbass. Și în LNR a fost observată amplasarea de tehnică militară ucraineană într-un cartier de locuințe. Reprezentanții DNR au anunțat, de asemenea, că militarii ucraineni au deschis focul la periferia Donețkului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 836714