Ghințburg: ”Sputnik Light” reduce la jumătate riscul de infectare cu coronavirus
06/04
Riabkov: Moscova și Washingtonul sunt în contact în legătură cu situația din Ucraina
06/04

MAE rus nu exclude apariția, în Rusia, a unei alternative la SWIFT

Foto: TASS

În Rusia ar putea apărea o alternativă la sistemul de plăți SWIFT, a anunțat viceministrul rus al Afacerilor Externe, Aleksandr Pankin, într-un interviu pentru agenția RIA Novosti.

”Luând în considerare dezvoltarea vertiginoasă a monedelor digitale și a blockchain-ului, este evident că o bază pentru decontări internaționale poate fi creată cu aplicarea unei tehnologii complet noi”, a spus el.

Potrivit viceministrului, dezvoltarea unor sisteme SWIFT alternative, avansate și care nu vor pretinde la a deține vreun monopol în domeniu, reprezintă ”nu doar reacția la realitatea geopolitică existentă, dar și răspunsul la necesitatea de modernizare a metodelor de efectuare a plăților ținând cont de cele mai avansate realizăti din sfera digitală”.

După cum precizează RIA Novosti, SWIFT este un sistem internațional interbancar pentru transfer de informații și efectuare de plăți. La sistem sunt conectate peste 11.000 de mari organizații din aproximativ 200 de țări ale lumii.

La sfârșitul anului trecut, agenția Reuters a anunțat că administrația noului președinte al Statelor Unite, Joe Biden, analizează diferite variante de sancțiuni împotriva Rusiei pentru presupusa ei participare la atacurile cibernetice asupra instituțiilor guvernamentale americane. Iar una dintre cele mai severe măsuri a fost indicată ca fiind deconectarea de la SWIFT.

După cum a afirmat adjunctul președintelui Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, acest lucru este potențial posibil, dar Rusia are un plan de acțiune.

Nici secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, nu a exclus eventualitatea deconectării de la SWIFT, subliniind că acest lucru obligă să fii mereu în alertă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 836756