Riabkov: Moscova și Washingtonul sunt în contact în legătură cu situația din Ucraina
06/04
Corneliu Vlad: Ucraina, război al vorbelor sau conflict armat?
06/04

Rusia livrează gaze naturale în România ocolind Ucraina

Schița traseului gazoductului Turkish Stream (liniile 1 și 2)/ Foto: yandex

Începând cu 1 aprilie, livrările de gaze naturale rusești în România se realizează cu ocolirea Ucrainei, a anunțat, într-o postare pe Facebook, șeful Operatorului Sistemului de Transport al Gazelor Naturale al Ucrainei, Serghei Makogon, scrie agenția Rambler.ru.

El a precizat că, pe direcția sudică, sistemul ucrainean mai este folosit, în prezent, doar de Republica Moldova.

Pentru executarea contractului, compania Gazprom a direcționat combustibilul prin conducta Turkish Stream. Makagon susține că, anterior, Ucraina a pierdut în același mod tranzitul de gaze către Turcia, Grecia și Bulgaria. Potrivit estimărilor sale, când va fi dată în exploatare linia până în Ungaria, țara va mai pierde, pe an, circa 10-12 miliarde metri cubi de gaze naturale tranzitate pe teritoriul ei.

Rambler menționează că, în 2020, prin conductele ucrainene, Gazprom a transportat 55,8 miliarde de metri cubi de gaze, sub volumul prevăzut în contract. Dar, conform condițiilor contractuale, compania rusă este obligată să plătească suma echivalentă unui transport de 65 de miliarde metri cubi.

Pentru anul în curs și pentru următorii trei ani, volumul garantat de transport este de 40 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Reprezentantul ucrainean a subliniat că este foarte important să nu se permită darea în exploatare a gazoductului ”Nord Stream-2”, deoarece, în caz contrar, Ucraina nu numai că va pierde venituri substanțiale, dar va rămâne și fără un element esențial de securitate energetică.

Turkish Stream a fost dat în exploatare la începutul anului 2020. Capacitatea proiectată a conductei este de 31,5 miliarde metri cubi de gaze pe an. Combustibilul ajunge în Turcia, de unde este livrat în alte țări ale Europei.

1 Comment

  1. Catalin spune:

    În schiță nu este configurat traseul Turkish Stream. Pare mai curând vechiul South Stream, care în prezent e în conservare. Turkish Stream e preponderent on ground.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 836789