Putin și-a făcut test pentru anticorpi. Care este rezultatul
11/05
Corneliu Vlad: Lecțiile de actualitate ale Istoriei
11/05

Josep Borrel: Țările UE nu vor să agraveze relațiile cu Rusia

Foto. Reuters

Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă și securitate, Josep Borrel (în imagine), a declarat că toate statele membre ale UE și-au exprimat dorința de a nu agrava relațiile cu Rusia în urma scandalurilor diplomatice cu Republica Cehă și cu Bulgaria.

Conform TASS, el a declarat acest lucru în cadrul unei conferințe de presă, în urma reuniunii miniștrilor de Externe din cele 27 de țări ale comunității de la Bruxelles.

”Am reafirmat sprijinul nostru puternic pentru Republica Cehă și Bulgaria, dar toate țările sunt de acord că nu este nevoie să continue escaladarea tensiunilor cu Rusia”, a spus el.

În ajunul summitului Consiliului UE la nivelul miniștrilor de Externe, idei asemănătoare au exprimat ministrul de Externe al Germaniei, Heiko Maas și colegul său slovac – Ivan Korchok, care a spus că nu mai vrea o nouă escaladare în relațiile Uniunii Europene cu Moscova.

”Trebuie să oprim spirala negativă a dezvoltării relațiilor noastre cu Rusia”, a spus ministrul slovac, adăugând că nimeni nu simte nevoia unei încordări a tensiunilor.

După cum menționează RBK, Rusia a introdus sancțiuni personale împotriva unor reprezentanți ai UE. Pe lista neagră au intrat opt politicieni. Decizia a venit după sancțiunile anti-ruse instituite de UE în luna martie.

Tot în aprilie, la data de 22, autoritățile slovace au anunțat expulzarea a trei angajați ai ambasadei ruse, gest explicat atât ca unul de solidaritate cu Cehia, cât și prin faptul că respectivii funcționari se aflau în atenţia serviciilor speciale ale țării.

La 28 aprilie, ministrul de Externe al Rusiei l-a convocat pe ambasadorul Slovaciei «în legătură cu declararea ”persona non grata” în mod nejustificat, de către partea slovacă, a trei angajați ai ambasadei Rusiei la Bratislava». Ambasadorul a fost informat despre expulzarea a trei angajați ai ambasadei slovace la Moscova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2142009