Rusia a acuzat SUA de încălcarea Tratatului START-3
25/05
Zaharova: Sancțiunile UE împotriva Rusiei apar de la sine
25/05

Zaharova a calificat drept șocantă reacția Occidentului la incidentul cu avionul Ryanair

Purtătoarea de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova/ Foto: TASS

Țările Occidentului nu trebuie să fie șocate de incidentul legat de aterizarea forțată, la Minsk, a avionului companiei aeriene irlandeze Ryanair, a declarat reprezentantul oficial al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, relatează cotidianul Vedomosti.

«Șocant este faptul că Occidentul definește ”șocant” acest incident din spațiul aerian al Republicii Belarus», a comentat Zaharova pe pagina sa de Facebook.

Potrivit spuselor sale, în această situație, Occidentul ar trebui să fie șocat de orice, inclusiv de aterizarea forțată, la cererea SUA, a avionului președintelui Boliviei, în Austria, precum și de aterizarea în Ucraina a aeronavei beloruse cu un activist anti-Maidan la bord. ”Sau nu ar trebui să șocheze comportamentul similar al altora”, a subliniat Zaharova.

Purtătoarea de cuvânt a MAE a apreciat că folosirea campaniilor politice și informaționale pentru formarea, prin intermediul mass-media, a unei percepției cuvenite nu aduce efectul dorit, deoarece pe internet se păstrează toate cazurile de răpiri violente, de aterizări impuse de alții și de arestări ilegale.

Vedomosti ,menționează că, la 23 mai, avionul Ryanair la bordul căruia călătorea din Atena la Vilnius și fostul redactor-șef al canalului Nexta al rețelei Telegram, Roman Protasevici, a efectuat o aterizare forțată la Minsk, după ce a intrat în spațiul aerian al Republicii Belarus. Manevra s-a făcut la solicitarea Ministerului Apărării al țării, care a invocat un mesaj privind existența unei bombe la bordul aeronavei. Mai mult, același minister a trimis un avion de atac MiG-29 pentru a escorta aeronava irlandeză. În același timp, la bordul avionului Ryanair nu a fost descoperită nici o bombă. Ministerul Transporturilor și Comunicațiilor al Republicii Belarus a anunțat crearea unei comisii care să investigheze circumstanțele aterizării aeronavei. Iar Comitetul de anchetă al Republicii a deschis un dosar penal în temeiul articolului privind informațiile despre pregătirea unei explozii.

La rândul său, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a cerut să nu se grăbească să evalueze situația cu aterizarea de urgență a avionului Ryanair la Minsk. Lavrov a subliniat că ”este important ca situația să fie evaluată într-un mod lucid, mai ales că autoritățile din Belarus sunt gata să furnizeze toate informațiile necesare”. El a reamintit, de asemenea, celebrul episod care a avut loc în 2013, când, la insistența Statelor Unite, Austria a forțat avionul președintelui Boliviei să aterizeze, fără să se emită scuze ulterioare.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 1100215