Rusia nu intenționează să renunțe la tranzitul de gaze prin Ucraina
02/06
Maiakovski, ”Singur în mulțime”, la Casa Rusă din București
02/06

Lavrov: NATO are ”planuri rău intenționate” împotriva Rusiei

Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Federației Ruse/ Foto: Rossiiskaia gazeta

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a anunțat că NATO are ”planuri rău intenționate” împotriva Rusiei, relatează RT.

Potrivit spuselor sale, încetarea apropierii NATO de granițele Rusiei este unul dintre angajamentele asumate de Alianța Nordd-Atlantică.

”Nu doar că o ignoră, pur și simplu, dar când noi le propunem să reafirme ceea ce s-a declarat, cum ar fi, spre exemplu, principiul indivizibilității securității – că nimeni din zona Euro-Atlantică nu trebuie să-și consolideze securitatea în detrimentul securității altora, ei fug de acest principiu și se tem să-l reafirme. Concluzia este foarte simplă. Înseamnă că au niște planuri rău intenționate împotriva Rusiei”, a spus șeful diplomației ruse, citat de RIA Novosti.

În același timp, el a adăugat că și-ar dori să greșească în legătură cu această concluzie.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, în ajunul reuniunii miniștrilor de Externe și cei ai Apărării din țările blocului militar, că Alianța Nordd-Atlantică vrea să normalizeze relațiile cu Rusia. Chiar dacă părțile nu vor reuși acest lucru, a adăugat el, ”important este să ne ocupăm de reglementarea relațiilor deloc simple” cu Moscova. Potrivit secretarului general al Alianței, acest lucru este necesar pentru transparență, pentru reducerea riscurilor unor acțiuni militare, dar și pentru colaborarea în chestiuni precum controlul armelor.

Tema pentru acasă nefăcută

În altă ordine de idei, comentând discursul lui Stoltenberg, în care a declarat că NATO nu va invita Georgia și Ucraina la summitul Alianței, ce se va desfășura la 14 iunie, la Bruxelles, reprezentanta oficială a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, i-a propus secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, să-i aducă aminte Ucrainei că Acordurile de la Minsk trebuie puse în aplicare, relatează TASS.

«Te duce puțin cu gândul la îndemnul părintesc ”nu te mai vântura prin curte, treci și fă-ți lecțiile”. Păcat că Stolterberg nu a amintit de Acordurile de la Minsk și de necesitatea punerii lor în aplicare, de către Kiev. Este exact acea temă pentru acasă ce trebuia de mult scrisă, inclusiv partea cu corectarea greșelilor», a scris diplomatul pe canalul său de pe rețeaua Telegram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 1100188