Vladimir Putin: Să fim deschiși, în pofida trecutului
23/06
ODKB, gata să extindă participarea reprezentanților OSCE la acțiunile ei
23/06

Lavrov: Misiunea OSCE trebuie să înțeleagă responsabilitatea pentru modul în care prezintă conflictul din Donbass

Serghei Lavrov și secretarul general OSCE, Helga Schmidt/ Foto: dialogrg.ru

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că Misiunea Specială de Monitorizare (SMM) a OSCE în Ucraina trebuie să conștientizeze responsabilitatea ce-i revine pentru modul total în care prezintă conflictul din Donbass, relatează agenția TASS.

”Ne-am pronunțat în favoarea creșterii eficienței Misiunii Speciale de Monitorizare a OSCE în Ucraina. Le-am amintit că ea trebuie să reflecte clar și imparțial încălcările regimului de încetare a focului, să reacționeze fără întârziere și să înscrie în rapoartele lor toate cazurile de deces și de rănire a civililor pașnici din Donbass, cu indicarea părții care se face vinovată”, a afirmat Lavrov la conferința de presă comună cu secretarul general al OSCE, Helga Schmidt.

”Așteptăm publicarea documentului (privind victimele civile, n.r.) pentru întreaga perioadă a conflictului, așteptăm raportul cu privire la distrugerea obiectivelor de infrastructură civilă, precum și la manifestările de naționalism agresiv și neonazism din Ucraina”, a adăugat el, subliniind că mandatul SMM prevede monitorizarea respectării drepturilor omului pe întreg teritoriul Ucrainei, ”o îndatorire pe care misiunea o neglijează de multe ori”.

”SMM trebuie să conștientizeze pe deplin responsabilitatea sa pentru aducerea la cunoștință, în mod clar și veridic, a acestor fapte organizațiilor și comunității mondiale”, a subliniat Lavrov.

El a mai declarat că a atras atenția secretarului general al OSCE asupra importanței asistenței organizației în stabilirea contactului direct între Kiev, pe de o parte, și Donețk și Luhansk, pe de altă parte.

„Am discutat în detaliu perspectiva soluționării conflictului intraucrainean. Conflictul poate fi soluționat numai pe baza implementării complete și consecvente a pachetului de măsuri de la Minsk. Nu există nicio alternativă la acesta”, a spus Lavrov.

„Am subliniat din nou importanța asistenței OSCE în stabilirea unui dialog direct între părțile la conflict – Kiev, Donețk și Lugansk – în grupul de contact. Autoritățile ucrainene încearcă să se sustragă de acest lucru până acum”, a subliniat ministrul.

Problema reglementării situației din Donbass se discută, în special, în cadrul întâlnirilor Grupului de contact, care, începând din septembrie 2014, a adoptat deja trei documente ce reglementează pașii de dezescaladare a conflictului. Dar și după acordurile de încetare a focului, între părțile în conflict a continuat schimbul de tiruri.

Anterior, reprezentantul permanent al Rusiei la organizație, Aleksandr Lukașevici a declarat că Moscova cere misiunii OSCE să nu tacă în privința încălcării de către Kiev a acordurilor privind Donbassul, ci să lucreze intens cu autoritățile ucrainene pentru dezescaladarea situației.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 1100238