Igor Dodon, despre relațiile dintre Moldova și Rusia în perioada de după alegeri
12/07
Corneliu Vlad: Retragerea SUA din Afganistan amplifică insecuritatea în Asia Centrală
13/07

Putin a scris un articol despre unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor

Foto: RIA Novosti

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a scris articolul ”Despre unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor”, anunțat în cadrul recentei ”Linii Directe” cu cetățenii. Materialul a fost publicat luni, 12 iulie, pe site-ul oficial al Kremlinului, informează presa rusă.

”Politica națională sovietică a fost cea care, în locul unei mari națiuni ruse, a unui popor triunitar, format din velikoruși, maloruși și beloruși – a consfințit la nivel de stat prevederea privind trei popoare slave separate: rus, ucrainean și belorus”, a amintit șeful statului.

El a arătat că statul modern ucrainean – ”este în întregime și în totalitate rod al epocii sovietice”, care s-a creat, în mare parte, pe seama Rusiei istorice. În același timp, Putin a subliniat că la baza articolului său nu stau  niște documente secrete, ci stau fapte, a căror confirmare poate fi găsită în surse deschise.

”Conducătorii Ucrainei moderne și protectorii lor externi preferă să nu-și amintească aceste fapte”, a spus președintele.

Potrivit spuselor sale, actualul curs al oficialităților de la Kiev, de asimilare forțată și de formare a unui stat ucrainean pur din punct de vedere etnic, cu o atitudine agresivă față de Rusia, ”poate fi comparat, prin consecințele sale, cu utilizarea împotriva noastră a unei arme de distrugere în masă”.

”Ca urmare a unei asemenea rupturi brutale, artificiale între ruși și ucraineni, poporul rus s-ar putea reduce, însumat, cu câteva sute de mii, dacă nu chiar milioane”, a avertizat liderul rus.

Putin a declarat că Rusia nu va permite niciodată să fie folosite împotriva ei teritoriile sale istorice și să fie folosiți oamenii ”apropiați nouă” care trăiesc acolo: ”Iar celor care vor întreprinde o astfel de încercare, vreau să le spun că, astfel, ei își distrug țara”.

”Acum, aceste vorbe sunt primite de unii cu ostilitate. Pot fi interpretate în fel și chip. Dar mulți oameni mă vor auzi”, a apreciat Putin.

«Și vreau să spun un lucru: Rusia nu a fost și nu va fi niciodată ”Anti-Ucraina”. Cum ar trebui să fie Ucraina – trebuie să decidă cetățenii ei», a subliniat președintele.

Rusia este deschisă dialogului

Președintele a arătat că Rusia este deschisă dialogului cu Ucraina, dar Kievul trebuie să-și apere interesele naționale și nu să fie armă în mâinile altora pentru lupta împotriva Moscovei. ”Rusia este deschisă dialogului cu Ucraina și este gata să discute cele mai dificile probleme. Dar pentru noi este important să înțelegem că un partener își apără interesele naționale; nu îi slujește pe alții, nu este armă în mâinile nu se știe cui pentru lupta împotriva noasră”, se arată în articol.

Putin a arătat că Rusia respectă limba și tradițiile ucrainene, precum și dorința ucrainenilor de a-și vedea statul liber, sigur și prosper.

Proiectul occidental Anti-Rusia

Președintele Rusiei a scris, de asemenea, despre proiectul occidental ”Anti-Rusia”, în cadrul căruia în Ucraina se schimbă președinți și deputați, dar rămâne orientarea de ură față de Rusia, de separare.

Autorii occidentali ai proiectului ”Anti-Rusia” adaptează în așa fel sistemul politic ucrainean încât președinții, deputații, miniștrii să se schimbe, dar să rămână neschimbat imperativul de separare de Rusia, de ură față de ea”, se spune în articol.

De asemenea, președintele consideră că în proiectul ”Anti-Rusia” nu este loc pentru ”o Ucraină suverană, precum nu este loc nici pentru forțele politice care încearcă să apere independența ei reală”.

Vom reveni.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 1043996