Șoigu: Dintre armatele lumii, armata rusă are cel mai ridicat procent de tehnică de luptă nouă
16/07
Kremlinul nu pune la îndoială integritatea teritorială a Ucrainei
16/07

MAE rus, despre negocierile, de la Moscova, cu talibanii

Iulie 2021. Delegația mișcării talibane la Moscova, împreună cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov (în centru) și reprezentantul special al președintelui Rusiei pentru Afganistan, Zamir Kabulov (primul din stânga)/ Foto: TASS

În timpul negocierilor de la Moscova cu reprezentanții mișcării talibane, partea rusă a confirmat încă o dată că intenția lor de a reface un emirat islamic în Afganistan este de neacceptat, iar talibanii au fost de acord cu faptul că părțile implicate în conflictul afgan trebuie, pe durata tratativelor, să stabilească viitoarea formă de guvernare din țară, a declarat, pentru RIA Novosti, reprezentantul special al președintelui Rusiei pentru Afganistan, directorul Departamentului II pentru Asia din cadrul MAE Rus, Zamir Kabulov.

«Aici (la Moscova, la negocieri, n.r.), talibanilor li s-a spus încă o dată că Rusia și întreaga comunitate internațională nu acceptă restaurarea emiratului islamic. Iar ei au fost de acord: ”da, noi preferăm, desigur, emiratul islamic, dar suntem gata să purtăm negocieri și să discutăm cu o largă reprezentare afgană, inclusiv cu reprezentanții actualei administrații de la Kabul”. Trebuie discutată viitoarea structură a Afganistanului și cum să ajungem la ea», a spus Kabulov.

Potrivit spuselor sale, ”dacă va fi adoptată decizia de păstrare a structurii republicane, atunci, conform tradiției politice afgane, hotărârea trebuie luată de loya-jirga – adunarea pan-afgană; este posibilă și altă variantă, pe care afganii înșiși o vor conveni între ei”.

”Iată de ce este nevoie de un guvern de tranziție – pentru a opri războiul, pentru ca administrația de stat să nu se prăbușească. Devenind parte a unei noi, viitoare conduceri afgane, talibanii trebuie să participe și trebuie să-și asume responsabilități”, a adăugat înaltul diplomat.

”Vreau să subliniez că nu dictăm nimic nimănui. Acționăm pornind de la experiența internațională existentă, de ieșire din războaiele civile. Ei trebuie să se hotărască. Dacă se înțeleg în privința organizării de noi alegeri, înseamnă că trebuie să se desfășoare noi alegeri prezidențiale și parlamentare. Dar toate astea trebuie pregătite; nu poți decide astăzi, iar mâine să pui în practică. Mai ales în condițiile din Afganistan. În același timp, este imposibil să te ocupi doar de chestiuni politice, trebuie să te ocupi și de cele sociale”, a arătat Kabulov.

El a adăugat că dacă nu sunt rezolvate problemele sociale, de importanță semnificativă pentru Afganistan, ”milioane de afgani vor rămâne fără mijloace de trai și vor putea pune mâna pe arme pentru a-și procura hrană”. ”Un astfel de haos trebuie evitat. Despre toate acestea am vorbit noi astăzi și, oricât de straniu ar părea, dar primii care au înțeles au fost americanii. De aceea și cooperăm cu ei. Nu de dragul americanilor se fac toate acestea, ci de dragul Rusiei și a intereselor noastre strategice de securitate. Pentru noi, întreaga regiune are o importanță critică”, a subliniat el.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 997292