Zaharova, revoltată de cuvintele lui Borrell despre ”responsabilitatea comună” pentru Afganistan
16/07
Politician grec: ”Platforma Crimeii”, o aventură periculoasă
17/07

Colaborarea dintre Rusia și China are un impact stabilizator asupra întregului ansamblul de relații internaționale

Tratative ruso-chineze/ Foto: kremlin.ru

Colaborarea dintre Rusia și China pe arena internațională și consensul celor două țări pe probleme privind formarea unui sistem al ordinii mondiale mai just are un impact stabilizator asupra întregului ansamblu de relații internaționale, a declarat directorul Departamentului I pentru Asia din cadrul Ministerului de Externe al Rusiei, Gheorghi Zinoviev.

La 16 iulie, Rusia și China au marcat 20 de ani de la semnarea Tratatului de bună vecinătate, prietenie și colaborare. ”Pe arena internațională, tandemul ruso-chinez constituie cea mai importantă componentă a parteneriatului strategic al țărilor noastre. La baza strânsei noastre cooperări se află poziții comune pe probleme cheie regionale și mondiale, o viziune unică privind viitoarea dezvoltare globală. Colaborăm în mod eficient pe toate principalele platforme internaționale. Alături de prietenii chinezi ne pronunțăm în mod ferm pentru respectarea cu strictețe a principiilor general acceptate și a normelor de drept internațional și împotriva oricăror acțiuni ce conduc la o rezolvare prin forță a chestiunilor existente, la presiune prin forță, amestec în treburile interne ale statelor suverane. Este deosebit de actual pentru realitățile zilei de astăzi, când unele țări intreprind încercări de a distruge arhitectura juridică internațională onusiană a relațiilor internaționale, înlocuind-o cu o ordine bazată pe reguli”, a spus Zinoviev cu prilejul unei punți video organizate de Agenția de media ”Rossia segodnia”.

El a subliniat că Moscova și Beijingul sunt adepte consecvente ale formării unui sistem al ordinii mondiale policentrice mai juste, mai democratice și, astfel, mai stabile, iar ”faptul în sine al consensului ruso-chinez în această problemă are un impact stabilizator asupra întregului ansamblu al relațiilor internaționale”.

Potrivit lui Zinoviev, Tratatul de prietenie și bună vecinătate își păstrează în totalitate capacitatea legală și servește drept bază practică pentru dezvoltarea relațiilor ruso-chineze. ”El a jucat un rol important în formarea noului model al conlucrării noastre, ce nu presupune limitări ale suveranității pentru nici una dintre părți; nu este încătușat de dogme ideologice, se construiește pe principii de egalitate în drepturi, nu este îndreptat împotriva unor terțe țări și rezistă la influența factorilor externi. Fiind valoros prin el însuși, parteneriatul nostru se caracterizează printr-un grad ridicat de coordonare a acțiunilor, inclusiv pe chestiuni strategice importante”.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2141949