Pentru prima dată, începând din anii ’50: reînhumarea ostașilor sovietici în România
09/08
Creatorul vaccinului ”Sputnik V”: În viitor, coronavirusul va deveni complet controlabil
09/08

A murit fostul disident sovietic Serghei Kovaliov, unul dintre autorii Constituției Rusiei

Foto: rosbalt.ru

Serghei Kovaliov, activist pentru apărarea drepturilor omului, disident sovietic, om de știință, biolog și unul dintre autorii Constituției din 1993 (în imagine), a încetat din viață la 9 august 2021, la vârsta de 92 de ani, a anunțat pe pagina sa de Facebook fiul acestuia, Ivan.

”Tata a murit astăzi, în somn, în zorii zilei de 9 august”, a scris el pe rețeaua de socializare, scrie agenția Lenta.ru.

Serghei Kovaliov s-a născut la 9 martie 1930, în regiunea Sumî din RSS Ucraineană. În anul 1932, el și familia lui s-au mutat în satul Podlipki, de lângă Moscova. În 1954, Kovaliov a absolvit Facultatea de biologie a Universității de Stat din Moscova. A publicat peste 60 de lucrări științifice.

În mai 1969, Kovaliov a intrat în componența ”Grupului de inițiativă pentru apărarea drepturilor omului din URSS”, prima asociație independentă pentru apărarea drepturilor omului din țară. Începând din 1971, el a devenit unul dintre principalii participanți ai buletinului tipărit la mașina de scris (”Samizdat”) al apărătorilor drepturilor omului din URSS – ”Cronica evenimentelor curente”. În decembrie 1974, el a fost arestat sub acuzația de ”agitație și propagandă antisovietică”, iar în 1975 a fost condamnat la 7 ani de închisoare și 3 ani de exil, după care s-a stabilit la Kalinin (Tver, astăzi).

În 1990, Kovaliov a devenit deputat al poporului al Federației Ruse. Din 1993 până în 2003 a fost deputat al Dumei de Stat a Federației Ruse. Din 1994 până în 1995, el a ocupat funcția de împuternicit pentru drepturile omului în Rusia. Kovaliov este, de asemenea, unul dintre autorii Declarației drepturilor omului și ale cetățeanului (1991).

Kovaliov a ocupat, de asemenea, funcția de președinte al Societății de educație istorică și de apărare a drepturilor omului, ”Memorial” și președinte al ”Institutului pentru drepturile omului”.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 1043992