Zaharova, șocată de tăcerea SUA în legătură cu drepturile omului în Kabul
17/08
Putin a aprobat noul plan de combatere a corupției pentru 2021-2024
17/08

Pușkov, despre obiectivele atinse de SUA în Afganistan

Foto: Master Sgt. Alejandro Licea

Senatorul Aleksei Pușkov a comentat declarația Secretarului de Stat al SUA, Antony Blinken, potrivit căruia Statele Unite și-au atins obiectivele în Afganistan, relatează agenția Lenta.ru.

Pușkov a definit afirmația lui Blinken drept ”retorica vremurilor de retragere”. Politicianul a adăugat, de asemenea, că vorbele Secretarului de Stat al SUA sunt o justificare a retragerii lor.

”Adică exact amenințarea teroristă nu a fost eliminată de pe acest teritoriu. Deci, de ce s-au grăbit americanii să plece? Răspunsul este evident. Motivul retragerii Statelor Unite din Afganistan nu ridică nici un semn de îndoială, nicăieri în lume”, a concluzionat Pușkov într-o postare pe pagina lui de pe rețeaua Telegram.

Puțin mai devreme, Blinken declarase că armata SUA s-a aflat în Afganistan în primul rând pentru a elimina amenințarea teroristă din regiune – obiectiv care, în opinia lui, a fost îndeplinit. În plus, a subliniat Secretarul de Stat, pe durata prezenței sale, Washingtonul a investit miliarde de dolari în întărirea forțelor armate ale țării, pe care le-a echipat cu ”cele mai avansate arme”.

 

 

 

1 Comment

  1. De această dată, senatorul Alexei Pușkov folosește un limbaj diplomatic, probabil, fiindcă în astfel de momente, destul de încordate la nivel internațional, e de preferat evitarea adevărului rostit fără rezerve. De fapt, pierderea Afganistanului de către SUA ar trebui interpretată ca o repoziționare a noii configurații geopolitice, în care misiunea de top a Pentagonului nu mai este „războiul împotriva terorii”, ci încercarea simultană de izolare a Rusiei și de hărțuire a Chinei prin toate mijloacele, în scopul evitării extinderii „Noilor Drumuri ale Mătăsii” – New Silk Roads. În fond, ele reprezintă prezentul și viitorul unei lumi aflate într-o transformare fără precedent, cu atât mai mult cu cât existența marelui proiect demonstrează că relațiile dintre statele participante s-au întărit și cooperarea s-a consolidat. Să fi înțeles americanii într-al 11-lea ceas, că dacă înainte toate drumurile duceau la Roma, astăzi ele duc la Kremlin și la Beijing??? Că Iranul (o altă țintă a Washingtonului) este pe cale să se alăture Organizației de Cooperare din Shanghai ca membru cu drepturi depline, căpătând – din mers – înfățișarea unui alt schimbător important de jocuri???

    Chiar înainte de a reseta Emiratul Islamic, talibanii au cultivat cu atenție relații bune cu jucătorii cheie din Eurasia – Rusia, China, Pakistan, Iran și statele din Asia Centrală, afându-se în momentul de față sub protecție rusă deplină. Beijingul, pe de altă parte, nu stă degeaba, ci planifică deja afaceri puternice pe pământurile talibane.

    Aviz rusofobilor și sinofobilor deopotrivă, poate or pricepe în cele din urmă: acolo unde America seamănă moarte, haos și distrugere, Rusia și China repară și construiesc firescul și normalitatea. Nimeni nu-i naiv și idealist într-o formă extremă, încât să-și închipuie că aceste 2 națiuni n-au interese și nu-și îndreaptă politica spre avantaje proprii. Diferența dintre ele și Imperiul Răului constă în faptul că nu aduc popoarele la extincție, că le ajută să se dezvolte armonios, că nu-și rezolvă diferendele prin război și prin sancțiuni, că știu să echilibreze balanța pe principiul, atât de vehiculat în ultima vreme, win-win.

    În ceea ce privește NATO, alianța tocmai a fost umilită cosmic în cimitirul imperiilor – Afganistan – de către o grămadă de păstori de capre – și culmea culmilor!!! nici măcar „n-a făcut cunoștință” cu sistemul Kinjal. Ce le-a mai rămas yankeilor? Ah, da, „sfânta” propagandă, mai precis lătratul la lună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2080671