31 august 1941: la Arhanghelsk sosește primul Convoi Nordic
31/08
Corneliu Vlad: Noul război rece își conturează configurația
01/09

MAE rus: Despre perspectivele noii puteri din Afganistan

Foto: lenta.ru

Talibanii nu vor încerca să-și exporte ideologia în țările vecine Afganistanului – atât la nivel declarativ, cât și prin fapte, ei se prezintă ca o mișcare națională, ce nu reprezintă vreo amenințare pentru vecini, a declarat pentru canalul de You Tube  ”Soloviov Live” directorul Departamentului II pentru Asia din cadrul MAE Rus, Zamir Kabulov, citat de agenția RIA Novosti.

”Cred că problema nu trebuie pusă așa; eu cred că talibanii nu vor face acest lucru”, a spus Kabulov, întrebat fiind în legătură cu eventualitatea unor încercări de a-și exporta ideologia în țările vecine.

El a adăugat că ”ei (talibanii) au învățat bine lecția de acum 20 de ani; ei așa au fost în acele vremuri, cum spuneți dumneavoastră, atunci când ideologul lor era defunctul Osama ben Laden”.

”Acum, nu doar declarativ, ci și prin fapte, talibanii se prezintă ca o mișcare națională, fie și religioasă, militaro-politică și nu intenționează să prezinte nici o amenințare pentru vecinii lor”, a adăugat Kabulov.

Potrivit spuselor sale, în interiorul mișcării talibanilor are loc un serios proces de gândire legat de noul guvern. ”Deocamdată, încă este prea devreme să tragem concluzii definitive, dar există semnale încurajatoare, printre care procesul de formare a noii conduceri interimare care durează deja de mai bine de o săptămână – în orice caz, anunțul componenței lui. Acest lucru arată că, la nivelul conducerii mișcării talibanilor are loc un serios proces de gândire; ei vor să formeze o conducere nouă, unde să fie incluși reprezintanți ai altor forțe etno-politice”, a explicat Kabulov.

Potrivit spuselor sale, dacă evenimentele vor evolua după acest scenariu, există șansa ca în Afganistan să apară, cu sprijinul comunității internaționale, ordinea – dar nu cea care a fost înainte, susținută de Occident, ci una mai ”națională”.

”Construcția politică este, totuși, o problemă și un drept al afganilor înșiși. Noi nu avem decât să participăm răbdători la procesul de formare a noii conduceri afgane, una cu o reprezentare cu adevărat incluzivă”, a rezumat Kabulov. El consideră că mișcarea talibanilor se va strădui să confere noii conducerii a Afganistanului măcar aparența unei incluzivități. Vor încerca să imprime măcar aparența că noua conducere va fi incluzivă”, a spus el.

Moscova, a continuat Kabulov, avertizează în legătură cu încercările de izolare a talibanilor, pentru că asta îi va radicaliza. ”Dacă Occidentul în primul rând și, în general, așa-numita comunitate mondială se va gândi să-i izoleze pe talibani și să exercite presiuni asupra lor – mă tem că, într-o astfel de situație se va radicaliza mișcarea însăși. Deoarece ei, în calitate de nouă putere, trebuie să rezolve problemele socio-economice ale popolației nevoiașe”, a arătat Kabulov. Orice încercare a Occidentului de a intra din nou în Afganistan îl va costa mult, având în vedere experiența anterioară, a adăugat oficialul rus. Conform spuselor sale, Moscova constată că în Occident tentația de a reveni în Afganistan este încă mare.

”O astfel de tentație există și la nivelul conducerii militare americane, dar și în comunitate sunt foarte mulți oameni care s-au pronunțat deschis împotriva retragerii trupelor și care erau gata să mai rămânâ încă vreun deceniu-două în Afganistan dintr-o serie întreagă de motive, despre care mulți au vorbit – motive pur egoiste, nu interese de stat. Dar mie mi se pare puțin probabil că ei se vor întoarce. Se pare că se conștientizează deja faptul că războiul nu doar a că a fost pierdut, dar nici nu poate fi câștigat și, de aceea, trebuie să plece”, a spus Kabulov.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Comment

  1. Fără intenția de-a contrazice, consider că-i prematur încă să afirmăm că nu va exista export de ideologie și că talibanii nu reprezintă o amenințare pentru vecini. În ce măsură, în ce fel și mai ales CÂT s-au schimbat aceștia față de cum erau acum douăzeci de ani, mi se pare că ar fi dificil, dacă nu aproape imposibil de prezis de pe acum, deoarece ar fi cu putință ca primele generații ale liderilor mișcării, sleiți și sătui de atâta război, să fie dispuse să caute soluții, să se așeze la masa negocierilor și să accepte chiar și ceva compromisuri până la urmă, dar există varianta cealaltă, mai brutală și mai crudă alcătuită din generații mai tinere care nu au trăit niciodată într-un Afganistan liber, calm și neocupat și care ÎNCĂ îi stă la îndemână să fie radicală, preconizând reforme adânci, acțiuni hotărâtoare și schimbări fundamentale pe care NU cred că le vor limita doar în interiorul granițelor.

    Pe de altă parte, războiul din Afganistan este și a fost un război al opiului. Înainte de școlile coranice, de obligația de a purta burqa, înainte de miresele-copii, talibanii sunt traficanți de droguri care adoptă un moralism absolut în privința consumului și al cultivării drogurilor, iar Ierarhiile interne talibane (inclusiv cele religioase) sunt dominate din ce în ce mai mult de traficanți, care au posibilitatea de a comunica cu cei mai capabili lideri militari și cu personalitățile religioase. Heroina talibană aprovizionează o piață imensă, creând alianțe aparent politico-ideologice, dar care de fapt sunt carteluri criminale. Mai nou, ambiția talibană se îndreaptă acum spre „cucerirea” pieței chineze pe filiera Laos, Vietnam și Birmania prin care-și procură marfa inclusiv Yakuza.

    Din cartea jurnalistului Gretchen Peters – Seeds of Terror (Semințele Terorii) pe care o recomand – aflăm multe lucruri interesante și interconectăm în mintea noastră suficiente date lipsă pentru a ne „zugrăvi” o imagine despre întreaga situație politică și economică din regiune. Așa cum își „exportă” băieții heroina, la fel își vor „vinde” și ideologia. Îi consider capabili de multe!

    https://www.amazon.com/Seeds-Terror-Heroin-Bankrolling-Taliban/dp/0312379277

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 1918410