Ministerul de Interne le propune locuitorilor din Donbass să depună o cerere în Rusia pentru programul de strămutare
14/09
Pentru prima dată, Rusia a folosit roboți de luptă în rând cu oamenii (VIDEO)
14/09

Drum direct spre uitare: Zaharova a dezvăluit punct cu punct metodele Occidentului de rescriere a istoriei

Foto: nation-news.ru

În fiecare a doua duminică din septembrie, o lume întreagă marchează Ziua Memoriei Victimelor Fascismului. Într-o discuție cu jurnaliștii de la ”Narodnîe novosti”, reprezentanta oficială a MAE Rus, Maria Zaharova, a amintit, cu acest prilej, cât de importantă este păstrarea memoriei celor care au căzut în cel de-al Doilea Război Mondial.

De Ziua Memoriei Victimelor Fascismului sunt pomeniți zeci de milioane de oameni – soldați, civili pașnici, toți cei care au devenit victimele unei ideologii înfricoșătoare prin esența ei. Oamenii au murit pe front, în orașe sub bombardamente, de foame și de boli. Data acestei zile a memoriei nu a fost aleasă întâmplător – în septembrie a început al Doilea Război Mondial și tot în septembrie s-a încheiat.

După mai bine de o jumătate de secol, omenirea se confruntă cu fenomene nu mai puțin periculoase: într-o serie de țări renaște ideologia neonazistă, ai cărei adepți vorbesc deschis despre supremația unei rase asupra alteia. În alte state apare o tendință nu mai puțin periculoasă – încercări de a revizui rezultatele celui de-al Doilea Război Mondial.

Maria Zaharova a oferit un interviu în exclusivitate publicației ”Narodnîe novosti”. Jurnaliștii au întrebat-o de ce este atât de important să se vorbească, astăzi, despre problemele fascismului. Diplomatul a menționat că, în primul rând, trebuie să se vorbească despre această problemă, pentru a nu se permite rescrierea istoriei.

”De aproape trei decenii a fost lansat procesul de rescriere a istoriei celui de-al Doilea Război Mondial. Din faza lentă, el trecut în cea activă, chiar vertiginoasă. Ideologi sunt Occidentul colectiv, executantul este blocul NATO și, în conformitate cu planurile lui, țările blocului”, a relatat Zaharova. 

Diplomatul a subliniat că noii ideologi occidentali au o misiune concretă – aceea de a șterge contribuția URSS la victoria asupra fascismului. Devin evidente încercările de a ”pune semnul egalității între regimurile comunist și nazist”, iar astfel de manipulări sunt, în opinia Mariei Zaharova, inadmisibile.

Foto: nation-news.ru

”Se estompează percepția fascismului și nazismului ca rău absolut. Iar asta este o catastrofă. În timp ce țările occidentale se concentrează pe inventarea unei istorii noi pentru acea perioadă, neonazismul, în Europa, prinde o viteză nemaivăzută”, a spus Zaharova. 

Potrivit spuselor sale, astfel de pași întreprinși de Occident pot conduce la punerea în practică a altei inițiative – revizuirea deciziilor procesului de la Nurnberg.

”Demolarea monumentelor soldaților Armatei Roșii, distrugerea și profanarea mormintelor, fake-urile și dezinformarea privind cauzele izbucnirii și modul în care a decurs cel de-al Doilea Război Mondial – toate sunt un drum direct spre uitarea procesului de la Nürnberg. Dacă învingătorii și eliberatorii au fost egalați cu învinșii și criminalii, cine va mai crede în procesul de la Nürnberg?”, a declarat diplomatul.

Rusia luptă, la ea acasă, cu astfel de fenomene înspăimântătoare, precum rescrierea istoriei. Astfel, în mai 2014, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat o lege ce introduce pedeapsa pentru reabilitarea nazismului și pentru negarea faptelor stabilite prin verdictul Tribunalului de la Nürnberg. Conform acestei legi, sunt pedepsiți, de asemenea, și cei care răspândesc informații false despre rolul Uniunii Sovietice în anii celui de-al Doilea Război Mondial. Țara noastră apără moștenirea și memoria strămoșilor și nu va permite ca uitarea că se așeze peste coșmarurile vremurilor de război și a atrocităților comise de cuceritorii fasciști.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 1053399