Premierul rus: Pregătiți-vă pentru o reducere a consumului de petrol și gaze
23/09
Igor Ivanov: Sistemul internațional a rezistat primului atac al pandemiei
23/09

Crimeea și Kremlinul au răspuns la declarația lui Erdogan privind ”anexarea” peninsulei

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan/ Foto: RIA Novosti

Șeful Comitetului Parlamentului Crimeii pentru diplomație și relații internaționale, Iuri Ghempel, a definit declarația președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, referitoare la ”anexarea” peninsulei ruse drept un atac neprietenos, care ar putea costa scump Ankara, relatează agenția Rambler. 

”Atacurile neprietenești împotriva Rusiei l-ar putea costa scump pe Erdogan, iar istoria are destule exemple în acest sens”, a spus Ghempel pentru RIA Novosti. 

Potrivit spuselor sale, Ankara face de două ori aceeași greșeală în chestiunea privind peninsula rusă. ”Erdogan poate veni personal în Crimeea și să se convingă cum trăiesc și cum se dezvoltă Crimeea multinațională, unde sunt garantate drepturile tuturor popoarelor, inclusiv cele ale tătarilor crimeeni”, a subliniat Ghempel. 

Luțnd cuvântul în plenul Adunării Generale a ONU, Erdogan a vorbit despre importanța păstrării integrității teritoriale a Ucrainei, incluzând teritoriul Crimeii, a cărui reunificare cu Rusia autoritățile de la Ankara nu o recunosc. Președintele Turciei a mai menționat necesitatea de a depune și mai multe eforturi pentru apărarea drepturilor tătarilor crimeeni. 

Anterior acestei declarații, MAE turc a afirmat că alegerile pentru Duma de Stat a Rusiei, desfășurate în perioada 17-19 septembrie inclusiv în Crimeea, nu au putere juridică pentru Ankara, deoarece țara nu recunoaștere reunificarea peninsulei cu Rusia.

Replica Kremlinului 

În acest context, secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că regretă noua afirmație a președintelui Erdogan. Reprezenantul Kremlinului a spus că Moscova consideră că ei i-au fost adresate cuvintele liderului turc. 

”Rusia regretă faptul că declarația lui Erdogan privind Crimeea vine într-un moment când se pregătește vizita lui în Rusia”, a spus Peskov răspunzând la întrebarea unui jurnalist. 

Secretarul de presă al președintelui Rusiei a amintit, de asemenea, că poziția Turciei privind Crimeea este binecunoscută Moscovei, iar Kremlinul nu este categoric de acord cu ea. Peskov a adăugat că Rusia ar dori să se concentreze pe chestiuni legate de dezvoltarea relațiilor bilaterale cu Ankara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 1043993