Rusia a început pregătirea în vederea trimiterii unui om pe Lună
25/09
Exportul de produse agricole al Rusiei a crescut cu 18% de la începutul anului
25/09

Protocolul la acordul de împrumut acordat Ungariei pentru construirea unei centrale nucleare

Ungaria. Centrala nucleară din Paks unde se mai construiesc, în colaborare cu compatia rusă Rosatom, încă două unitați energetice/ Foto: atomic-energy.ru

Guvernul Rusiei a depus, spre ratificare, în Duma de Stat protocolul privind modificarea acordului dintre Guvernele Rusiei și Ungariei vizând acordarea unui împrumut de stat Ungariei în vederea finanțării lucrărilor de construcție a unei centrale nucleare pe teritoriul Ungariei, din 28 martie 2014, protocolul fiind semnat la Moscova și Budapeste la 7 mai 2021. Documentul a fost introdus în baza electronică de date a Camerei Inferioare a Parlamentului Rus, scrie agenția TASS.

Conform acordului, Guvernului Ungariei i se acordă un credit de stat pentru export în valoare de 10 miliarde de euro, cu scopul finanțării construcției a două blocuri energetice ale centralei nucleare Paks din Ungaria. Acordul nu prevede obligații restante ale părții ungare. Până la 14 mai 2021, Ungaria a folosit fonduri din împrumut în valoare de 320.4 milioane de euro. Nu există datorie curentă a Ungariei în acest acord, având în vedere că Budapesta a plătit fondurile folosite din credit.

Având în vedere întârzierea semnificativă a începerii lucrărilor de construire a centralei nucleare din cauza tergiversării procedurii de obținere din partea Comisiei Europene a aprobării acestui proiect, la 30 ianuarie 2020, Ungaria s-a adresat Ministeruli de Finanțe al Rusiei cu rugămintea de a prelungi cu cinci ani (până la sfârșitul anului 2030) termenul de ultilizare a creditului și amânarea începerii rambursării datoriei din 2026 pentru 2031, fără termenul de stingere a creditului (15 septembrie 2046).

Executorul rus al proiectului, Rosatom, a convenit modificările la graficul de construcție a centralei atomice. La 7 mai 2021, a fost semnat protocolul interguvernamental, ce prevede prelungirea perioadei de folosire a creditului cu cinci ani – până la sfârșitul anului 2030 – și stabilirea datei când va începe rambursarea dobânzii la credit, nu mai târziu de 15 martie 2031, fără modificarea datei finale de stingere a împrumutului – 15 septembrie 2046.

Pentru a asigura respectarea intereselor Federației Ruse în calitate de creditor, protocolul include o prevedere privind obligația părții maghiare de a rambursa datoria curentă în valoare de 72,7 milioane euro până cel târziu la 30 aprilie 2021 și de a plăti dobânzi acumulate la această sumă la dată efectuării plății. Această obligație a fost pe deplin îndeplinită de partea maghiară în perioada specificată (30 aprilie 2021) – înainte de data semnării protocolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 1044046