Șicanată, delegația Rusiei a renunțat la participarea la ședința APCE
24/09
Protocolul la acordul de împrumut acordat Ungariei pentru construirea unei centrale nucleare
25/09

Rusia a început pregătirea în vederea trimiterii unui om pe Lună

Dmitri Rogozin, șeful corporației ”Roskosmos”/ Foto: 123ru.net

”Roskosmos” a anunțat organizarea unei licitații pentru lucrările de cercetare în vederea studierii aspectelor problematice ale programului zborurilor pilotate către Lună. Materialele corporației de stat sunt publicate pe site-ul achizițiilor publice, scrie agenția RIA Novosti.

Se arată că, pe baza rezultatelor obținute trebuie elaborate cerințele pentru tehnologia spațială destinate unor astfel de misiuni. Valoarea totală a contractului se ridică la 1,73 miliarde de ruble ( în jur de 20 milioane de euro).

”Obiectivele lucrării științifice și de cercetare sunt: elaborarea de propuneri, recomandări, cerințe pentru tehnologii de perspectivă, elemente și sistemele de produse ale rachetei și tehnologiei spațiale, care să asigure îndeplinirea în siguranță a zborurilor pilotate spre Lună, a activităților desfășurate de cosmonauți pe orbita circumterestră și pe suprafața Lunii, ținând cont de necesitatea rezolvării problemelor medicale și biologice”, se arată în respectivele materiale.

În documentele sale oficiale, ”Roskosmos” a arătat pentru prima dată că Rusia va folosi racheta ”Angara” și o mică navă de transport pentru primele zboruri pilotate spre Lună.

Despre faptul că în prima etapă a programului lunar vor fi folosite ”Angara”, șeful corporației de stat, Dmitri Rogozin, a scris pe Facebook în decembrie 2020. Potrivit spuselor sale, se intenționează ca la zborurile cu rachetă super-grea, dezvoltată pe baza noilor soluții tehnice, să se treacă în etapa a doua. Rogozin a mai arătat că termenii realizării ei vor fi amânate comparativ cu proiectul anterior.

Licitația include, de asemenea, dezvoltarea cerințelor pentru un mic vehicul lunar de decolare și aterizare destinat aselenizării cosmonauților pe suprafața satelitului Pământului. Într-un interviu acordat agenției RIA Novosti în august 2020, Rogozin a anunțat că fără acest sistem aselenizarea este imposibilă, dar că dezvoltarea lui nu a intrat, atunci, în nici unul dintre programe.

În plus, prin contract este prevăzută dezvoltarea unui nou scafandru pentru activități pe Lună și realizarea machetei experimentale a mijloacelor de protecție a sănătății cosmonauților, construcția unui rover lunar, a unui ”lunomobil”, a modulelor locuibile și energetice ale bazei lunare, a navei pentru livrarea mărfurilor pe Lună. Multe dintre elementele enumerate au intrat în proiectul ”Programului federal cosmic pentru 2016-2025”, până la înghețarea lui în 2015-2016.

Mai departe, documentul prevede dezvoltarea unei rachete super-grele, a unui vehicul de transport pilotat și a unei nave de decolare și aterizare. Lucrările prevăzute în contract sunt împărțite pe părți. Primele rezultate trebuie prezentate până la sfârșitul anului 2022. În general, întreg programul trebuie pregătit până la mijlocul lunii noiembrie 2025.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2141997