Ambasadorul Rusiei în România, pentru ”Financial Intelligence”: Gazprom a crescut livrările de gaze către România cu 347,6%, în prima jumătate din septembrie   
29/09
Studiază în Rusia!
30/09

În urmă cu 80 de ani, au început execuțiile în masă la Babi Yar

Complexul memoriala de la Babi Yar/ Foto: rian.com.ua

În urmă cu 80 de ani, în Babi Yar, în nord-vestul Kievului, au început execuțiile în masă – ale evreilor, țiganilor şi altor civili din oraș, precum și ale prizonierilor de război sovietici. În perioada 29 septembrie – 11 octombrie 1941, trupele SS și complicii lor au distrus aproape întreaga populație evreiască din Kiev – aproximativ 60 000 de bărbați, femei și copii. Naziștii au reușit să răspândească zvonurile conform cărora era vorba doar de intenția noilor autorități de a efectua un recensământ și transmutarea evreilor.

În două zile, 29 și 30 septembrie 1941, Sonderkommando 4a, sub comanda lui Standartenfüehrer Paul Blobel, cu participarea batalioanelor poliției germane și a poliției auxiliare ucrainene, a împușcat 33.771 de persoane, fără a lua în considerare copiii foarte mici. Și împușcăturile nu s-au oprit aici.

Foto de arhivă

Babi Yar este un sistem de râpe de la periferia nord-vestică a Kievului. Trupele germane au ocupat Kievul la 19 septembrie 1941, iar prima execuție la Babi Yar a avut deja loc la 27 septembrie: 752 de pacienți ai spitalului psihiatric ”Ivan Pavlov”, situat lângă râpe, au fost uciși. Au fost considerați de naziști doar ”gunoi uman”.

Exterminarea evreilor au continuat în octombrie; după aceea, execuțiile prin împușcare a avut loc din când în când – până la plecarea hitleriștilor de la Kiev. Babi Yar a devenit și locul de execuție a cinci tabăre de țigani şi a prizonierilor de război sovietici și a partizanilor. Conform diferitelor estimări, în Babi Yar, în perioada 1941-1943, ar fi putut să fie împușcați între 70 000 și 200 000 de oameni.

Înainte de a pleca, naziștii au încercat să ascundă urmele crimelor lor; au forțat prizonierii evrei să dezgroape și să ardă cadavrele.

Unii dintre călăii germani și ucraineni au fost prinși și, în 1946, au fost judecați și spânzurați în piața centrala a Kievului.

 

Complexul memorial de la Babi Yar/ Foto: 1poin.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2141954