La 75 de ani de la încheierea Procesului de la Nürnberg: Expoziția despre atrocitățile naziste, intitulată ”Nu se va da uitării”, a fost inaugurată la București
08/10
”O situație absurdă”: Politologul Alexander Rahr a explicat declarația Germaniei privind ”Nord Stream 2”
08/10

Financial Times: Declarația lui Putin a provocat scăderea prețului la gaze naturale

Foto: armenianreport.com

După ascensiunea galopantă de miercuri, 6 octombrie, a prețurilor la gaze naturale, declarația președintelui Rusiei, Vladimir Putin, privind disponibilitatea de a stabiliza situația de pe piața energetică, a contribuit la scăderea drastică a tarifelor, scrie în numărul său de joi publicația Financial Times, citată de ”Izvestia”.

”Prețurile de pe burse la gazul natural au luat-o rapid în jos după ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat, miercuri, că țara lui este pregătită să stabilizeze prețurilor mondiale, în creștere vertiginoasă, la resurse energtice, evoluție ce amenință să limiteze activitatea industrială și să provoace o creștere radicală a inflației”, se arată în articolul din Financial Times.

După cuvintele liderului rus, prețurile la gaze au coborât, la bursa ICE, sub 1250 de dolari/1000 de metri cubi, de 1,5 ori mai puțin decât valoarea maximă înregistrată în aceeași zi, de 1920 de dolari, vine în completare și publicația Gazeta.ru.

În acest context, economistul-șef al băncii olandeze ING, Philip Ledent, a apreciat că darea în exploatare a gazoductului ”Nord Stream-2” (SP-2) va conduce, în lunile ce vor urma, la o reducere a prețurilor la gaze. El a menționat, de asemenea, că actuala situație de creștere este determinată, în mare parte, de stresul generat de relansarea economică la nivel mondial.

După cum amintește ”Izvestia”, la deschiderea tranzacțiilor bursiere de miercuri, prețurile la gaze naturale a urcat, în Europa, la 1900 de dolari/1000 metri cubi, un maxim istoric, pentru ca mai târziu să coboare la 600 de dolari. Reprezentanta Comisiei Europene, Dana Spinanț, a anunțat că insituția sa va prezenta la 13 octombrie un pachet de măsuri ca răspuns la creșterea prețurilor la energie în Uniunea Europeană.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 1044073