Sluțki: Senatorii SUA care au cerut expulzarea diplomaților ruși nu au înțeles despre ce este vorba
10/10
”Handelsblatt” (Germania): Gazul natural lichefiat american pleacă din Europa în Asia
11/10

Le Figaro: Cum schimbă rachetele hipersonice jocul strategic

Setea de viteză: armele hipersonice /Foto: eurasia.expert

Apariția, în Rusia, a rachetelor hipersonice ”Avangard” și ”Țirkon” (Zircon) a fost un șoc pentru Occident. Vitezele uriașe dezvoltate de aceste rachete permit Rusiei să descurajele chiar și un agresor care-i este mult superior: câteva orașe, tot va pierde, cu siguranță. Dar iată un citat îngrijorător: ”Această armă s-ar putea dovedi periculoasă chiar și pentru proprietarul ei: riscul unui atac lansat dintr-o neînțelegere crește pe măsură ce se reduce timpul de gândire”, scrie cotidianul francez Le Figaro.

Imaginați-vă o rachetă capabilă să ajungă, în doar o oră, în orice punct al lumii, să se deplaseze în straturile inferioare ale atmosferei pentru a nu fi detectată de radare și, la finalul zborului său, să se strecoare printre sistemele de apărare aeriană, depășindu-le… ”Hipervelocitatea” sau capacitatea de a zbura cu o viteză de șase ori mai mare decât viteza sunetului, ba chiar și de 20 de ori mai mare, va bulversa echilibrele militare. La fel ca inteligența artificială sau arma cu laser, această tehnologie de cotitură face parte din Graalul militar. Toate armatele lumii visează să pună mâna pe el. Sau măcar de a da de înțeles acest lucru”.

După Coreea de Nord, care susține că a testat o rachetă hipersonică la sfârșitul lunii septembrie, Rusia a efectuat, la începutul lunii octombrie, două lansări experimentale cu rachetele sale hipersonice de croazieră ”Țirkon” (Zircon) de la bordul unui submarin aflat în submersie. În ceea ce privește hipervelocitatea, Moscova este cu un pas înaintea concurenților săi, iar începând din 2019, Kremlinul face reclamă planorului hipersonic ”Avangard”, prezentat ca o ”super-armă” capabilă să doboare ținta cu o viteză de 27 Mach, scrie publicația franceză.

Le Figaro notează, de asemenea, că ”toate armatele care intenționează să influențeze mersul evenimentelor din lume au început să dezvolte tehnologii hipersonice”. În China, spre exemplu, există racheta de croazieră supersonică DF-100 și planorul hipersonic DF-17. Curând, în Franța va avea loc zborul demonstrativ al planorului hipersonic V-MAX, dezvoltat de compania ArianeGroup. Israelul, India sau Japonia întreprind studii similare.

”Problema este cum oprești o rachetă de foarte mare viteză”, citează Le Figaro declarația unui ofițer de rang superior, care a dorit să-și păstreze anonimatul. Hipervelocitatea creează noi probleme pentru sistemele de apărare și pentru procesele de conducere și adoptarea de decizii, care trebuie, la rândul lor, accelerate. Tocmai de aceea, pentru a contracara sistemele de anti-rachetă americane, Rusia a trecut la dezvoltarea unor astfel de tehnologii, subliniază cotidianul francez.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2141953