Tolstoi: Statul a pierdut campania de informare împotriva COVID-19
17/10
În Rusia este sărbătorită, pentru prima dată, Ziua Tatălui
17/10

Vucic va discuta personal cu Putin prețul la gaze pentru Serbia

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov și președintele Serbiei Alexandar Vucic/ Foto: yandex

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat că, în cadrul întâlnirii personale cu liderul rus, Vladimir Putin, prevăzute pentru 25 noiembrie, intenționează să discute prețul gazelor pentru Serbia, relatează agenția TASS.

Vorbind la o conferință de presă și întrebat dacă este adevărat că prețul gazelor pentru Serbia va fi discutat la întâlnirea personală a celor doi lideri, Vucic a răspuns: ”Am stabilit cu aproximație data pentru întâlnirea cu președintele Federației Ruse: este 25 noiembrie.”

”Oamenii neserioși pot spune că situația este stabilă. Am sperat că prețurile la gaze vor scădea pe piață, dar este evidennt că analiza noastră a fost greșită, iar prețul a ajuns astăzi la 1200 dolari/1000 metri cubi, iar noi cumpărăm acum pentru 270 de dolari și contractul nostru este până la sfârșitul anului; imaginați-vă ce va fi la 1 ianuarie”, a declarat Vucic, arătând că, după toate probabilitățile, țara va fi nevoită să consume, curând, din rezervele de gaz din depozite.

Potrivit lui Vucic, ca primă propunere, Belgradul a primit o formulă, conform căreia prețul la gaze pentru partea sârbă ar fi atins 780-790 de dolari/1000 metri cubi. ”Nu putem să ținem un astfel de preț”, a recunoscut el.

TASS amintește că, la 10 octombrie, după negocierile cu șeful MAE Rus, Serghei Lavrov, Vucic a relatat că s-a adresat liderului rus, Vladimir Putin, cu rugămintea unui preț avantajos la gaze naturale. După cum a declarat Vucic, el este convins că Serbia le va primi la cel mai avantajos preț. Anterior, s-a aflat că Serbia discută cu Rusia menținerea prețului la gaze la nivelul de 270 dolari/1000 metri cubi pe durata primelor șase luni din 2022.

La 7 octombrie, la ședința Comitetului interguvernamental ruso-sârb pentru comerț, colaborare economică și tehnico-științifică, vicepremierul rus, Iuri Borisov, a declarat că speră ca până la sfârșitul anului 2021 să fie încheiat un acord pe termen lung pentru livrarea de gaze din Rusia în Serbia.

 

1 Comment

  1. Turcanu spune:

    Este o prietenie care se clădește in ani dintre Serbia si Federația Rusă.sint sigur ca pretul la gaz o sa fie favorabil cetățenilor Sîrbi. Cel mai scump gaz il va primi Ucraina și apoi Romania.noi Klaus iohannis este cu America care se pare ca este falimentară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 1100212