„Aceasta este o nebunie”: analistul american a explicat pericolul expansiunii NATO
21/10
Șoigu: NATO își întărește infrastructura la granițele Statului Unional Rusia-Belarus
21/10

O serie de state au oferit Rusiei informații despre genocidul popoarelor URSS

Execuțiile în masa la Babii Yar (Kiev) care au început în septembrie 1941/ Foto: eadaily.com

Rusia a trimis în Germania, Canada, Letonia, Polonia, Statele Unite și Estonia cereri pentru acordarea de asistență juridică în investigarea genocidului popoarelor URSS în anii de război, iar o serie de state au oferit informații anchetei, a declarat pentru RIA Novosti reprezentantul oficial al Procuraturii Rusiei, Andrei Ivanov. 

Potrivit spuselor sale, în cadrul anchetei dosarelor penale despre genocidul popoarelor URSS în anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei, Procuratura generală a Rusiei a organizat o cooperare cu structurile competente ale statelor străine. 

”Astfel, în conformitate cu articolul 453 din Codul de Procedură Penală al Rusiei și în temeiul dispozițiilor acordurilor internaționale ale Federației Ruse, solicitări privind acordarea de asistență juridică au fost trimise structurilor competente ale Germaniei, Canadei, Letoniei, Poloniei, Statelor Unite și Estoniei. La unele dintre ele au fost primite informații de interes pentru anchetă, în cazul altor cereri se realizează controlul executării lor”, a spus Ivanov. 

Anterior, procurorul general al Rusiei, Igor Krasnov, a declarat că în Rusia a fost elaborat un proiect de lege privind consolidarea conceptelor ”nazist”, ”fascist” și ”genocidul popoarelor Uniunii Sovietice”. Documentul este chemat să consfințească ”intangibilitatea principiilor de drept internațional recunoscute de Carta Tribunalului Militar Internațional de la Nürnberg”. 

În primăvara anului 2020, Comitetul de Investigații al Rusiei a deschis dosar penal pentru genocid în legătură cu uciderea în masă a populației civile din Carelia de către ocupanții finlandezi în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei. 

În plus, potrivit informațiilor Procuraturii Generale a Rusiei, în luna august a aceluiași an, Procuratura Generală a Rusiei a deschis un dosar privind faptele de distrugerea în masă a locuitorilor civili și a prizonierilor de război din Republicile Autonome Socialiste Sovietice Karabdino-Balkaria, Kalmîkia și  Osetia de Nord, din Ținuturile Krasnodar și Stavropolie, din regiunile Astrahan, Belgorod, Briansk, Velikie Luki, Voronej, Kaluga, Crimeea, Kursk, Leningrad, Moscova, Novgorod, Oriol, Pskov, Rostov, Smolensk, Staliningrad, Tula și Iaroslavl.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 1044011