Fără să vrea, Victoria Nuland a dezvăluit planurile SUA pentru o nouă hegemonie
23/10
De ce Rusia cheamă SUA să se alăture formatului Normandia
23/10

Grușko: Moscova știe că NATO desfășoară arme la granițele Rusiei

Viceministrul rus al Afacerilor Externe, Aleksandr Grușko/ Foto: EPA

Este în curs de derulare procesul prin care Alianța Nord-Atlantică desfășoară arme la granițele Rusiei, iar Moscova știe acest lucru, a anunțat viceministrul rus al Afacerilor Externe, Aleksandr Grușko, într-un interviu acordat postului de televiziune ”Rossia-24”, informează agenția TASS.

”Procesul este în curs de derulare. Știm ce se întâmplă”, a spus diplomatul ca răspuns la o întrebare în acest sens.

El a adăugat că NATO încearcă să transforme Marea Neagră într-o arenă a confruntării, ceea ce reprezintă un drum deosebit de periculos.

”Acum, s-au apucat de regiunea Mării Negre; observăm activitatea de pe teritoriul Bulgariei și cel al României. Marea Baltică au transformat-o, deja, într-o arenă de rivalitate militară. Ei fac în astfel încât Marea Neagră să devină o arenă de confruntare militară. Este un drum deosebit de periculos, sortit să creeze riscuri de incidente militare și escaladare”, a spus diplomatul rus.

”Vreau să subliniez că în 2014 s-a luat decizia de încetare, practic, a oricărei, , colaborări cu Rusia și au fost întrerupte contactele pe linie militară. Când NATO ne spune că trebuie îmbunătățite mecanismele de prevenire a incidentelor militare periculoase iar noi le spunem că suntem pregătiți să analizăm distanțele de apropiere maxim admise între nave și avioane, nu ni se permite includerea militarilor în respectivele discuții”, a continuat viceministrul.

Grușko a arătat că, în această etapă, Rusia nu este pregătită să intre într-un dialog politic, în timp ce ”militarii s-ar putea înțelege foarte bine”. ”Ca să nu mai spun că unele măsuri elaborate de noi în privința regiunii Baltice au fost puse la punct grație unor abordări foarte depolitizate, grație inițiativei președintelui finlandez Niinisto, participării Suediei neutre, participării Țărilor baltice, a experților, a militarilor civili. Datorită lor au fost elaborate măsuri care, măcar un pic, au însănătoșit situația. Am fost gata să mergem mai departe, dar NATO nu a fost pregătită”, a concluzionat viceministrul rus de Externe.

Ultima oră:

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că NATO își concentrează în mod consecvent forţele la graniţele Rusiei pe fondul îndemnurilor de descurajare militară a Rusiei. Declaraţia sa este transmisă de TASS:

”Cum s-au terminat, deja, asemenea lucruri pentru Germania și Europa, ministrul Apărării al Germaniei trebuie să știe bine”. Serghei Șoigu a răspuns astfel la cuvintele colegei sale germane, Annegret Kramp-Karrenbauer, despre necesitatea de a descuraja Rusia folosind arme nucleare.

Potrivit ministrului rus, securitatea în Europa poate fi realizată numai prin eforturi comune, fără a aduce atingere Rusiei.

”Dar NATO este cea care, astăzi, nu este pregătită pentru un dialog egal pe această problemă”, a conchis el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 1053419