The National Interest: Sub Biden, SUA au dat trei lovituri eșuate Rusiei
26/10
Lavrov: Declarația ministrului german al Apărării despre descurajarea nucleară a Rusiei, de domeniul fanteziei
26/10

MAE rus a elaborat un raport despre glorificarea nazismului și manifestările neonazismului în lume

Neonaziștii mărșăluiesc liber pe străzile orașelor ucrainene/ Foto: rg.ru

Ministerul de Externe al Rusiei a elaborat și publicat pe site-ul său un raport referitor la situația creată în legătură cu glorificarea nazismului, răspândirea neonazismului și a altor practici care contribuie la incitarea la intoleranță în lumea modernă, informează agenția TASS.

”Faptele cuprinse în raport confirmă că (…) aceste manifestări negative capătă un caracter stabil. Devenim tot mai des martori ai unor încercări cinice întreprinse de țările occidentale și est-europene de a rescrie adevărul istoric despre evenimentele acelor ani. Acest lucru s-a văzut în mod deosebit anul trecut, când, în loc să marcheze 75 de ani de la Victoria în cel de-al Doilea Război Mondial, omenirea s-a trezit atrasă în bătălii pseudo-istorice menite să conducă la o revizuire a îngrozitoarelor lecții ale acelui război”, se arată în comunicatul Ministerului de Externe.

Pe exemple concrete, în document este descrisă situația legată de încercările de reabilitare și glorificare a nazismului în 41 de țări, precum și de măsurile adoptate pentru prevenirea acestor tendințe. ”Cea mai mare îngrijorare este generată de tot mai intensa reabilitare, în anumite țări – membre ale Uniunii Europene, în Statele Unite, Canada și Ucraina, a criminalilor de război și a complicilor acestora, a celor care au creat și transpus în practică teoria superiorității rasiale. (…) În acest context, neliniștea este întărită de faptul că lipsa de acțiune în privința manifestărilor de rasism și intoleranța (în privința anumitor grupuri ale populației) sunt justificate de autorități invocându-se presupusul caracter absolut al dreptului la libera exprimare a opiniei”, se arată în prefața la raport.

Rusia vede în aceste manifestări o provocare la adresa securității internaționale și o amenințare la adresa valorilor democratice, a precizat MAE. ”Sperăm că tendințele negative de glorificare a nazismului, menționate în raport, vor fi conștientizate în țările vizate, ale căror autorități vor putea adopta măsuri de combatere a acestor fenomene rușinoase și periculoase. Credem cu consecvență că, astăzi, la nivel internațional, una dintre cele mai importante obiective în această sferă o constituie unificarea eforturilor țărilor pentru a preveni reabilitarea ”valorilor” false ale superiorității sau exclusivității unei rase sau națiuni, a religiei și culturii ei asupra altor popoare și culturi”, a subliniat MAE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 1919843