Echipa Rusiei, campioană mondială la gimnastică ritmică
29/10
Radio France International: Masacrul de la Odessa, după 80 de ani – o crimă de proporții a armatei române, prea puțin cercetată în comparație cu crimele naziștilor
30/10

Moldova și Gazprom au convenit prelungirea contractului la gaze pe cinci ani

Președintele companiei Gazprom, Aleksei Miller (dreapta) și viceprim- ministrul Republicii Moldova, Andrei Spînu/ Foto: gazprom.com

Republica Moldova și compania rusă Gazprom au convenit termenii noului contract pentru livrarea de gaze naturale, precum și schema de stingere a datoriei țării, a anunțat Ministerului Infrastructurii de la Chișinău, relatează agenția TASS.

”La Sankt-Petersburg s-au încheiat negocierile între delegația moldovenească și Gazprom. Părțile au convenit formula de calcul a prețului, precum și auditul datoriei acumulate de compania Moldovagaz”, se arată în comunicatul emis spre publicare. Se precizează că participanții la consultări au căzut de acord în privința necesității ”continuării discuțiilor în vederea stabilirii graficului de plăți”.

”Livrările de gaze în baza noului contract vor începe din 1 noiembrie 2021”, se arată în respectivul text.

Gazprom a confirmat semnarea cu Moldova a contractului pentru furnizarea de gaze în următorii cinci ani. În același timp, contractul a fost prelungit în condiții reciproc avantajoase.

Protocolul de soluționare a problemelor curente din domeniul gazelor naturale a fost semnat, vineri, la finalul discuțiilor, de președintele Gazprom, Aleksei Miller, vicepremierul, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale al Republicii Moldova, Andrei Spînu și președintele Moldovagaz, Vadim Ceban.

Peskov: Nu are legătură cu imaginea Rusiei

Anterior, secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat, în legătură cu negocierile, încă în curs la acea oră, că ”există o datorie a Moldovei față de Gazprom, una destul de serioasă, în creștere. Și există o problemă care are legătură directă cu această datorie, problema noului contract”, a adăugat el. ”Există un vânzător, există un cumpărător, iar termenii contractului trebuie conveniți. Dacă părerile diferă, nu este nimic de făcut”.

Întrebat despre ”unitatea țărilor europene în jurul problemei moldovenești” și impactul negativ asupra imaginii Rusiei, Peskov a răspuns: ”Nu sunt absolut deloc de acord cu asta. Nu are nici o legătură cu imaginea Gazpromului. Imaginea Gazpromului este excelentă”, a spus el.

Secretarul de presă al președintelui a amintit, de asemenea, declarațiile din ultimele câteva săptămâni ale liderilor europeni, ale șefilor companiilor care au contracte cu Gazprom, potrivit cărora întreprinderea rusă își îndeplinește toate obligațiile asumate. ”De aceea, acest lucru nu are nici o legătură cu Gazprom; este o chestiune strict comercială”, a subliniat el. ”Gazprom nu poate vinde pe gratis gaze și nu poate ierta datorii, întrucât este o companie comercială”, a spus Peskov.

La precizarea jurnalistului că a avut în vedere nu imaginea Gazpromului, ci imaginea Rusiei, secretarul de presă al președintelui a subliniat că imaginea de politică externă a Rusiei nu este în nici un fel afectată. Răspunzând la întrebarea privind ”unitatea țărilor europene”, el a răspuns că ”asta nu este unitate”. ”Moldova li s-a adresat și cumpără gaze la un preț mai mare decât, spre exemplu, prețul care s-a discutat la negocieri”, a explicat el. ”Dar aici nu putem comenta acțiunile părții moldovenești”, a concluzionat Peskov.

Ultima oră:

Moldova va cumpăra gaze rusești în noiembrie la un preț de 450 de dolari per mia de metri cubi, a declarat viceprim-ministrul Andrei Spînu pe Facebook. ”În condițiile actuale, vom avea un preț care este de două ori mai mic decât prețul pieței și mai mic decât ceea ce am plătit în octombrie (790 de dolari – n.r.)”, a spus el.

Totodată, viceprim-ministrul a subliniat că nu există condiții politice în contractul cu Gazprom.

”Pentru a evita speculațiile – protocolul semnat nu prevede nicio condiție politică și nu menționează în niciun caz regiunea transnistreană”, a scris Spînu.

Potrivit acestuia, negocierile cu Gazprom nu au fost ușoare și au necesitat multe întâlniri atât la Moscova, cât și la Sankt-Petersburg, precum și convorbiri telefonice la diferite niveluri. Spînu a mulțumit tuturor celor care au luat parte la acest lucru și a promis că va face declaraţii despre detalii mai târziu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2080640