Corneliu Vlad: Declinul Rusiei e o iluzie
16/11
Lavrov: În situația cu migranții, Polonia încalcă dreptul internațional (VIDEO)
17/11

 Ministerul Rus al Apărării a confirmat doborârea unui satelit sovietic în cosmos

Foto: yandex.ru

Rusia a testat cu succes un sistem anti-satelit, manevră în cadrul căreia a fost lovit un aparat sovietic nefuncţional, a anunţat şeful Ministerului Apărării, Serghei Şoigu. Potrivit spuselor sale, ”sistemul a distrus cu o precizie de bijutier vechiul satelit”, relatează Rossiiskaia gazeta.

La Moscova, Ministerul Apărării a precizat că este vorba despre aparatul cosmic dezactivat ”Țelina-D”, aflat pe orbită din 1982.

”Într-adevăr, am testat cu succes un sistem de perspectivă. El a distrus ținta cu o precizie de bijutier. Fragmentele formate nu reprezintă nici un pericol pentru activitatea spațială”, a spus Șoigu, aflat într-o vizită de lucru la trupele Districtului Militar de Vest, în regiunea Voronej.

Precizarea vine după ce Secretarul de Stat al SUA, Anthony Blinken, a afirmat că testarea de către Rusia a sistemelor anti-satelit a pus în pericol securitatea cercetărilor spațiale, scrie RT.

În plus, ministerul rus al Apărării a menționat că astfel de teste în spațiul cosmic au fost deja efectuate de Statele Unite, precum și de China și India. Insituția a subliniat, de asemenea că, de mulți ani, Moscova cer Statelor Unite și altor puteri spațiale să semneze un acord privind prevenirea amplasării de arme în cosmos. Proiectul respectivului document a fost depus la ONU.

La rândul său, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a calificat drept ipocrizie acuzațiile SUA la adresa Rusiei privind crearea de riscuri pentru utilizarea în scopuri pașnice a spațiului cosmic.

”Nu există asemenea fapte, a spus ministrul. Dar voi expune alte fapte. De exemplu, Statele Unite ne îndeamnă, așa cum au spus ei, să dezvoltăm norme universale pentru explorarea spațiului cosmic. Dar din anumite motive, în același timp, ele ignoră de mulți ani inițiativa Rusiei și a Chinei pentru pregătirea unui tratat privind prevenirea cursei înarmărilor în spațiul cosmic; pur și simplu, o ignoră, insistând asupra dezvoltării unor reguli ale normelor universale de comportament. Dar, cu toate acestea, Statele Unite însele dezvoltă această cursă a înarmărilor în cel mai activ mod. În 2020, au creat un comandament spațial şi au adoptat o strategie spațială. Unul dintre obiectivele principale ale acestei strategii este formulat ca fiind crearea unui avantaj militar cuprinzător în spațiul cosmic. Iar pentru a implementa această strategie, Pentagonul, fără nicio notificare pentru nimeni, testează arme de luptă pe orbită, inclusiv lansarea pe orbită a sistemelor de apărare antirachetă. Această amenințare a fost comentată în mod repetat de către președintele Federației Ruse, care a subliniat că aceasta va fi o situație complet diferită în sfera securității, când armele de luptă se vor afla în mod constant deasupra capului uneia sau al altei țări”.

Pentru a lămuri lucrurile și mai clar, reprezentantul oficial al MAE Rus, Maria Zaharova, a scris pe site-ul Ministerului de Externe:

”Acest eveniment a fost desfășurat în strictă conformitate cu dreptul internațional, inclusiv cu Tratatul pentru spațiul cosmic din 1967, și nu a fost îndreptat împotriva nimănui. Având în vedere timpul de testare și parametrii de orbită, fragmentele formate în timpul acestuia nu au reprezentat o amenințare și nu interferează sau împiedică operarea stațiilor orbitale, navelor spațiale și a activităților spațiale. Aceste fragmente sunt incluse în catalogul principal al sistemului rus de control spațial și luate imediat pentru administrare corespunzătoare până când ele vor înceta să mai existe”.

 

 

 

1 Comment

  1. gima spune:

    Reamintiți de scandalul”TELSTAR”de la începutul erei satelitilor artificiali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 1100196