Cursuri de limba rusă pentru începători
20/11
Propunere pentru Rusia și UE: Crearea unei organizații comune care să înlocuiască NATO
20/11

File de istorie: Începutul contraofensivei trupelor sovietice la Stalingrad

Foto de arhivă militară

Bătălia de la Stalingrad (19 noiembrie 1942 – 2 februarie 1943) a fost una dintre cele mai ample operaţiuni strategice angajate de trupele sovietice în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Numele de cod – Operaţiunea Uranus.

Bătălia a cuprins două perioade. Prima – Operațiunea strategică defensivă de la Stalingrad (17 iulie – 18 noiembrie 1942), care a avut ca rezultat nu doar zdrobirea puterii ofensive a inamicului și lichidarea principalului grup de atac al armatei germane pe frontul de sud, dar au fost pregătite condițiile pentru trecerea trupelor sovietice la o contraofensivă decisivă.

Februarie 1943. Prizonierii militari germani/ Foto: de arhiva militară

A doua perioadă a bătăliei – Operațiunea stragică ofensivă de la Stalingrad – a început la 19 noiembrie 1942. Pe parcursul operațiunii, trupele sovietice au înconjurat și distrus principalele forțe ale armatei germane. În total, de-a lungul Bătăliei de la Stalingrad, inamicul a pierdut aproape o jumătate de milion de oameni – adică un sfert din forțele sale care acționau pe frontul sovieto-german.

Victoria trupelor sovietice în Bătălia de la Stalingrad a avut o uriașă importanță politică și internațională, cu un impact semnificativ asupra evoluției Mișcării de Rezistență pe teritoriul statelor europene. În urma bătăliei, forțele armate sovietice au preluat inițiativa strategică de la inamic și au menținut-o până la sfârșitul războiului.

În bătălia de la Stalingrad, sute de mii de soldați sovietici au dat dovadă de eroism și de o ridicată măiestrie militară. 55 de unități șii subunități au fost decorate cu medalii, 179 au fost transformate în gărzi, 26 au primit titluri onorifice. Aproape 100 de luptători au primit titlul de Erou al Uniunii Sovietice.

Stalingrad a devenit un simbol al rezistenței, curajului și eroismului poporului sovietic în lupta pentru libertatea și independența Patriei. La 1 mai 1945, din ordinul Comandantului suprem, Stalingradul a primit titlul de onoare de oraș-erou.

”Patria-mamă cheamă!” de sculptorul Evgheni Vucetici, statuia făcând centrul compozițional al Complexului Memorial de pe dealul Malahov, dedicat eroilor Stalingradului/ Foto: RIA Novosti

La 22 decembrie 1942, a fost instituită medalia ”Pentru apărarea Stalingradului” (au fost decorați peste 707.000 de participanți la bătălie). La 8 mai 1965, orașul-erou a fost decorat cu Ordinul Lenin și cu medalia ”Steaua de Aur”. În memoria faptelor de vitejie ale eroilor bătăliei de la Stalingrad, pe dealul Mamaev a fost construit, între anii 1963-1967, un complex memorial, iar anual, la 2 februarie, se sărbătorește Ziua Gloriei Militare a Rusiei – Ziua când trupele sovietice au zdrobit trupele germano-fasciste în bătălia de la Stalingrad.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 1919182