Alexander Rahr: Viitorul cancelar al Germaniei va fi o problemă pentru SUA
28/11
Delimitarea frontierei dintre Azerbaidjan și Armenia se va efectua cu ajutorul Rusiei
28/11

Rusia speră că membrii AUKUS vor renunța la proiectul submarinelor nucleare și amintește de existența tratatelor privind neproliferare și START

Reprezentantul permanent al Rusiei la organizațiile internaționale de la Viena, Mihail Ulianov/ Foto: TASS

Partea rusă speră că, la sfârșitul celor 18 luni de analiză suplimentară, participanții la parteneriatul din domeniul securității AUKUS (Australia, Marea Britanie și Statele Unite) vor ajunge la concluzia că este necesar să renunțe la proiectul submarinelor nucleare, a declarat reprezentantul permanent al Rusiei la organizațiile internaționale de la Viena, Mihail Ulianov, citat de agenția TASS. 

”Sperăm că, într-un final, rațiunea va triumfa și că la sfârșitul celor 18 luni pe care participanții la AUKUS și le-au acordat pentru o analiză suplimentară, vor ajunge la concluzia privind necesitatea renunțării la punerea în practică a proiectului submarienlor nucleare, ținând cont de părerea comunității internaționale”, a spus reprezentantul Rusiei, conform textului publicat pe site-ul Ministerului de Externe al Rusiei.  

De asemenea, Moscova consideră de importanță principială ca directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, să informeze regulat Consiliul guvernatorilor despre cooperarea dintre AIEA și AUKUS. ”Trebuie asigurate o transparență și o responsabilitate maxime”, a subliniat Ulianov. ”Statele membre au dreptul să cunoască tabloul complet a ceea ce se întâmplă. Ne pronunțăm pentru menținerea acestei probleme pe agenda de lucru a Consiliului guvernatorilor”, a adăugat el. 

Avioane de luptă ale SUA 

Rusia este îngrijorată de declarațiile reprezentanților oficiali ai Australiei privind disponibilitatea lor de a primi orice tipuri de avioane de luptă americane în cadrul parteneriatului de securitate AUKUS, a spus Ulianov. 

”Concesințele formării AUKUS merită cea mai mare atenție și în contextul mai larg din domeniul neproliferării și controlului armelor. Am consemnat cu îngrijorare afirmațiile reprezentanților oficiali ai Australiei privind disponibilitatea ca, în cadrul AUKUS, să primească orice tipuri de avioane de luptă americane. Amintim în acest sens, că Tratatul START, în vigoare, interzice staționarea bombardierelor strategice dincolo de frontierele teritoriilor naționale”, a spus diplomatul rus. 

În plus, a adăugat el, membrii AUKUS declară că, în cadrul parteneriatului, nu vor fi transferate arme nucleare. ”Cu toate acestea, practica așa numitelor ”misiuni nucleare comune” ale NATO, care înalcă Tratatul de Neproliferare Nucleară (TNP), ne obligă să luăm în considerare pericolul ca astfel de acțiuni să fie extinse și asupra Australiei”, a spus Ulianov. 

Mai mult, potrivit reprezentantului permanent al Rusiei, ridică semne de întrebare inclusiv buna credință a Canberrei în calitatea ei de membru al tratatului privind crearea în partea de sud a Oceanului Pacific a unei zone libere de arme nucleare (Tratatul de la Rarotonga). ”Dislocarea personalului militar, desfășurarea de infrastructură și arme aparținând țărilor nucleare pe teritoriul Australiei ridică semne de întrebare dacă se mai justifică acordarea pentru această țară a garanțiilor de securitate ca stat participant la zona liberă de arme nucleare. Acțiunile autorităților de la Canberra subminează, practic, încrederea în însăși ideea înființării acestor zone libere de arme nucleare”, a subliniat el. 

Despre AUKUS 

Crearea AUKUS a fost anunțată în septembrie anul curent de Australia, Marea Britanie și Statele Unite. Printre altele, acordul prevede ca Australia să construiască cel puțin opt submarine nucleare după tehnologie americane, precum și echiparea forțelor ei armate cu rachete de croazieră americane. În prezent, Australia nu deține submarine nucleare. 

La mijlocul lunii octombrie, președintele Vladimir Putin a declarat, într-un interviu acordat postului de televiziune CNBC, că formarea AUKUS subminează stabilitatea regională. O reacție extrem de negativă a venit și din partea Chinei, menționează TASS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 1100195