Jirinovski a indicat motivele protestelor din Kazahstan
08/01
Politologul Selteev: revoltele din Kazahstan au fost pregătite cu participarea serviciilor speciale
08/01

Antiwar: Nuclearul ”Poseidon” va convinge NATO să accepte condițiile Rusiei

Foto: nation-news.ru

Moscova poate obține rezultate pozitive după summitul de la Geneva numai cu o singură condiție. Cunoscutul politolog Gilbert Doctorow scrie, într-un articol pentru Antiwar, despre viitoarele negocieri ruso-americane și despre influența lor asupra viitoarei arhitecturi a securității europene, informează Politros.

După cum arată autorul articolului, analiștii au păreri împărțite despre cum va decurge dialogul dintre Rusia și opozanții ei occidentali. Unii lansează prognoze optimiste, alții sunt pesimiști. Gilbert Doctorow însuși consideră posibilă o rezolvare diplomatică, dar că numai discuțiile nu pot fi o armă eficientă. În opinia lui, Moscova va reuși să-și atingă obiectivele, dar va trebui să-și demonstreze forța.

”Rușii nu vor tolera un control de facto al Statelor Unite și al NATO asupra teritoriului ucrainean. În prezent, acest control constă în desfășurarea unor ample manevre antirusești”, subliniază expertul. ”Moscova nu va tolera nici ca Statele Unite și alte țări ale Alianței Nord-Atlantice să continue să livreze arme letale în Ucraina”.

Rusia vrea să obțină din partea Occidentului o renunțare fermî, odată pentru totdeauna, la includerea Ucrainei în componența NATO. În plus, Moscova trebuie să încheie acorduri care să nu permită Statelor Unite și Alianței Nord-Atlantice să-și mute atenția asupra Finlandei și Suediei, transformându-le în avanposturi pentru crearea unei noi amenințări în apropierea granițelor ruse.

”Cu alte cuvinte, rușii vor ca Statele Unite să renunțe la incursiunile agresive pe care Washigtonul le-a demonstrat în ultimii 30 de ani”, a comentat politologul.

Gilbert Doctorow crede, însă, că șeful administrației de la Casa Albă, Joe Biden, nu va ceda în fața cerințelor Rusiei dacă Moscova va demonstra doar dorința de dialog. Rusia trebuie să-și arate forța.

Autorul articolului explică: analiștii americani și europeni, ca să nu mai vorbim de opinia publică din Occident, continuă să creadă în mod eronat că Rusia nu a reușit nici până acum să-și revină din criza anilor ’90 și că nu este în stare să concureze cu Statele Unite, al căror buget pentru apărare este considerabil mai mare.

”Observațiile caustice ale răsfățaților noștri experți trebuie infirmate. Kremlinul trebuie să demonstreze că nu joacă la cacialma. Pentru asta, este nevoie de acțiuni concrete”, este convins Doctorow.

Pentru a demonstra Occidentului forța reală a Rusiei, Moscova ar putea, spre exemplu, să trimită, într-o misiune de patrulare a coastelor SUA, nave și submarine echipate cu cele mai noi rachete hipersonice, scrie Doctorow. De asemenea, în apropierea apelor teritoriale americane și-ar putea face apariția drona nucleară de mare adâncime ”Poseidon”, care reprezintă o potențială amenințare semnificativă. În opinia politologului, asemenea acțiuni ar arată că militarii ruși dețin, cu adevărat, și un arsenal strategic puternic, și arme convenționale, cu nimic mai prejos decât cele americane.

«Asta înseamnă că rușii sunt pregătiți pentru un război de mari proporții în Europa, un război pe care sunt destul de capabili să îl câștige chiar şi fără să deschidă ”cutia nucleară a Pandorei”», subliniază expertul. ”Dar SUA chiar vor ca rachetele rusești cu 5 minute timp de zbor până la capitala americană să se afle permanent în largul coastelor lor? Chiar vor Statele Unite să poarte un război de mare amploare în Europa? Eu mă îndoiesc. Și tocmai acest lucru i-ar da lui Biden forța politică de a îmblânzi Congresul și de a încheia o înțelegere cu rușii”.

Dacă Washingtonul nu încheie un acord cu Moscova, acest lucru ar putea avea consecințe periculoase. Gilberg Doctorow amintește o cunoscută lege a pieței: omul este condus când de teamă, când de lăcomie.

”Timp de 30 de ani, Statele Unite au fost conduse de lăcomie. Ziua fricii este pe cale să se apropie ”, avertizează analistul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2141951