Jurnalul.ro: Unde se termină extinderea NATO?
13/01
Cine este agresorul? Ambasada Rusă răspunde la ticluirea faptelor din partea Ambasadei americane din București
13/01

Peskov: Rusia nu vrea să ”presare amenințări și ultimatumuri” pe fondul negocierilor cu SUA și NATO

Secretarul de presă al preşedintelui Rusiei, Dmitri Peskov/ Foto: TASS

Rusia nu ar dori, așa cum fac oficialii americani, să ”presare amenințări și ultimatumuri” pe fondul negocierilor, în curs de derulare, cu SUA și NATO și preferă să le evalueze după încheierea lor, a declarat secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, citat de agenția TASS. 

”Nu am dori, așa cum fac oficialii americani, să presărăm acum amenințări, ultimatumuri, să prezicem un preț ridicat, cine cât va plăti. (…) Dacă purtăm negocieri, le purtăm civilizat, suntem deschiși la acest dialog, diiplomații noștri au păstrat tradițiile diplomației, în pofida situației dure. Totuși, noi preferăm mai întâi să discutăm și după aceea să evaluăm și să facem prognoze”, a spus reprezentantul Kremlinului. 

În același timp, Peskov a subliniat că o continuare a ”politicii ușilor deschise” ale NATO și deplasarea Alianței în direcția granițelor Rusiei este o amenințare pentru Moscova. ”Este exact ceea ce noi cerem, garanții formulate juridic și cu caracter obligatoriu în privința necontinuării acestor politici”, a adăugat el. 

Rusia nu negociază cu SUA și NATO în privința garanțiilor de securitate de pe poziții de forță, aici nu este și nu poate exista loc de ultimatumuri, a declarat Peskov. 

”Noi nu negociem de pe poziții de forță, președintele nostru a declarat că, aici, nu este și nu poate fi loc pentru niște ultimatumuri”, a spus reprezentantul Kremlinului. 

”Pur și simplu, situația a ajuns la o linie într-atât de critică din punctul de vedere al securității europene și în planul intereselor naționale ale țării noastre, care este parte indisolubilă a Europei și a arhitecturii securității europene, încât, din păcate, lucrurile nu mai pot fi tergiversate, ci trebuie răspuns concret la acele preocupări pe care le-am exprimat”, a spus Peskov. 

NATO este un instrument al confruntării, motiv pentru care pe Rusia o îngrijorează orice extindere a acestei Alianțe, a declarat Peskov. 

”Fără îndoială, orice extindere a NATO îngrijorează Rusia. NATO nu este o instituție a dezvoltării, NATO este un instrument al confruntării”, a subliniat Peskov. Potrivit reprezentantului Kremlinului, ”așa a fost gândită Alianța, așa a fost ea proiectată, transpusă în practică, așa evoluează și așa există”. 

”Este un fapt cât se poate de evident și de aceea extinderea acestui mecanism constituie pentru noi o amenințare”, a concluzionat Peskov. 

În context, TASS amintește declarația subsecretarului de stat al SUA pentru afaceri politice, Victoria Nuland, potrivit căreia autoritățile Statelor Unite sunt gata să discute cu Finlanda și Suedia posibilitatea aderării lor la NATO, de îndată ce aceste țări își vor exprima dorința în acest sens. 

Kremlinul vede declarațiile agresive ale Statelor Unite care au încadrat negocierile cu Rusia privind securitatea. ”În ultimele zile, vedem o astfel de încadrare a negocierilor în curs (pentru garanții de securitate) cu asemenea declarații vii, agresive, din partea oficialilor de la Washington. Acest lucru ne trezește, desigur, interesul. Chiar dacă înțelegem de ce se face acest lucru”, a atras atenția secretarul de presă al liderului rus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 1919697