Primele unități de parașutiști ruși din forțele ODKB s-au întors în Rusia
14/01
Riabkov a declarat că nu există motive pentru alte întâlniri cu SUA
14/01

MAE rus: Potențial, OSCE ar putea juca un rol folositor în privința acordurilor referitoare la garanții de securitate

La Viena a avut loc o reuniune specială a Consiliului Permanent al OCSE care a discutat propunerile Rusiei privind garanții de securitate/ Foto: novorosinform.org

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) ar putea juca un rol util prin susținerea acordurilor privind garanțiile de securitate, dacă între Rusia și Statele Unite și Alianța Nord-Atlantică se va ajunge la astfel de înțelegeri, se arată în comunicatul MAE rus privind discuțiile din cadrul reuniunii speciale a Consiliului Permanent al OSCE legate de securitatea europeană și propunerile ruse vizând garanții pe termen lung obligatorii din punct de vedere juridic la granițele vestice ale Rusiei, scrie agenția TASS.

”Potențial, OSCE ar putea juca un rol folositor, pentru a susține acordurile, dacă vor fi obținute între Rusia și SUA, Rusia și NATO”, a precizat diplomația rusă.

În cadrul ședinței, partea rusă a subliniat că securitatea europeană depinde direct de relațiile dintre două puteri nucleare – Rusia și SUA, iar părțile trebuie să ajungă la un acord privind chestiunile cheie din acest domeniu. ”Aici s-a ajuns la momentul adevărului, când trebuie decis dacă vom merge pe drumul materializării principiului indivizibilității securității, consfințit la cel mai înalt nivel în documentele OSCE, sau vom aluneca într-o confruntare după modelele Războiului rece, al cursei înarmării, a competiției de amenințări și contraamenințări cu riscuri evidente pentru toate țările membre ale OSCE. Ultima opțiune poate avea consecințe ireversibile”, a subliniat MAE rus.

Diplomații Rusiei au atras atenția partenerilor din OSCE asupra degradării situației din sfera securității europene, ”care a atins o limită, dincolo de care pe continent ar putea izbucni o criză cu urmări imprevizibile” și, de asemenea, au indicat cauzele situației create. După cum a precizat ministerul, țările organizației au primit explicații legate de inadmisibilitatea ca teritoriul Ucrainei să fie explorat militar de SUA și NATO, ca Alianța să continue să se extindă spre Est și ca sisteme de arme amenințătoare să fie desfășurate în apropierea granițelor ruse.

”Apariția la frontierele Rusiei a unor rachete cu timp de zbor minim până la obiective din partea centrală a Rusiei este inacceptabilă. De aceea nu vedem alternativă la elaborarea unor garanții ferme obligatorii din punct de vedere juridic”, a sublinit instituția cu sediul în Piața Smolensk. La reuniune a fost subliniată cerința Rusiei de a nu permite extinderea NATO spre Est, care corespunde ”principiilor confirmate de nenumărate ori în documentele OSCE, conform cărora nimeni nu își va consolida securitate în detrimentul securității altor state, iar în alegerea metodelor de asigurare a propriei securități țările vor ține cont de preocupările legitime ale celorlalți”.

”Statelor participate le-a fost adusă la cunoștință teza conform căreia nu există alternativă la edificarea unui sistem de drept internațional al securității în Euroatlantica, bazat pe principiile unei securități egale și indivizibile și sprijinit pe renunțarea la încercările de a obține superioritate militară, pe angajamentul de a nu recurge la forță sau de a amenința cu folosirea ei, precum și la acțiuni care să dăuneze securității reciproce”, a concluzionat ministerul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 1100215