Duma de Stat a adoptat legea privind închisoare pe viață pentru pedofilii recidiviști
19/01
Ambasada Rusiei la Washington a îndemnat SUA să renunța la livrări de arme în Ucraina
20/01

Comitetul pentru Investigații al Rusiei verifică dacă aurul sciților a fost furat

Foto: aif.ru

Comitetul de Investigații al Rusiei a demarat o procedură de verificare privind furtul aurului scitic, colecție ce aparține muzeelor din Crimeea, a anunțat adjunctul șefului grupului de lucru pe probleme de drept internațional al repreprezentantului permanent al Crimeii pe lângă președinția Rusiei, Aleksandr Molohov. Potrivit spuselor sale, colecția are o valoare culturală deosebită, motiv pentru care investigatorii trebuie să afle cine este implicat în evacuarea ei și dacă s-a făcut totul pentru restituirea ei la timp, relatează agenția RIA Novosti. 

Este vorba despre aproximativ două mii de exponate din patru muzee crimeene, care, în februarie 2014, au fost trimise pentru o expoziție la Muzeul Allard Pearson, din Amsterdam. După reunificarea peninsulei cu Rusia, Kievul și-a revendicat dreptul asupra colecției. La acea dată, Universitatea din Amsterdam – curatorul muzeului – a decis să nu returneze exponatele nici Ucrainei, nici Crimeii, până la decizia unui tribunal competent sau a unui acord între părți. 

La sfârșitul anului 2016, Tribunalul districtual din Amsterdam a hotârât să transmită colecția Ucrainei în conformitate cu legea olandeză privind moștenirea culturală. Reprezentanții Crimeii au contestat decizia și, în 2019, instanța a decis să adopte o hotărâre intermediară, conform căreia norma nu se aplică în acest caz. 

În octombrie 2021, Curtea de Apel din Amsterdam a hotărât că Muzeul Allard Pearson trebuie să dea aurul spre păstrare Ucrainei ”până la stabilizarea situației” din Peninsulă. În același timp s-a subliniat că problema apartenenței colecției nu a fost dezbătută: doar transferul. Hotărârea poate fi contestată la Curtea Supremă a Țărilor de Jos. 

Șeful Comitetului de Investigații, Aleksandr Bastîrkin, a dispus examinarea circumstanțelor acestui caz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2080606