Lavrov: Rusia nu a amenințat niciodată Ucraina prin vocea reprezentanților ei oficiali
21/01
Lavrov îndeamnă să nu se speculeze în legătură cu recunoașterea independenței LNR și DNR
22/01

Lavrov: Cu Blinken s-a discutat despre sferele de influență în Europa

Foto: RIA Novosti

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a anuțat că, vineri, la negocierile cu Secretarul de Stat al SUA, Anthony Blinken (în imagine), a discutat despre sferele de influență în Europa, relatează agenția TASS. 

”Am vorbit despre sferele de influență. Ucraina instabilă este, firește, un factor al vieții noastre politice comune”, a spus el. 

Potrivit lui Lavrov, Rusia nu pretinde la zone de influență, dar acțiunile NATO în privința Ucrainei ”arată fără echivoc faptul că Alianța consideră această țară ca zonă a influenței sale”. 

”Tot în Balcanii de Vest ei încă încearcă să împingă acolo, cu tot dinadinsul, țările rămase în afara UE și NATO. Le descurajează direct ca aceste țări să nu aibă relații strânse cu Rusia și cu China. Nu este, oare, asta o încercare de a-și impune o zonă proprie de influnță? Zonele de influență există în primul rând datorită acelei politici pe care au promovat-o puterile coloniale, iar când a avut loc decolonizarea tare nu au vrut să piardă aceste zone de influență”, a spus ministrul. 

El a atras atenția asupra faptului că orice discuții referitoare la relațiile ruso-americane se reduc la situația din Ucraina, ceea ce este incorect. ”Dacă am gândi cu toții ca niște oameni maturi cum să trăim în lumea de astăzi pentru ca ea să fie în siguranță din punctul de vedere al schimbărilor climatice în desfășurare, din punctul de vedere al altor amenințări globale: terorism, trafic de droguri, sănătatea oamenilor (…) Iată de ce trebuie să ne ocupăm. În schimb, noi ne ocupăm cu faptul că, în relațiile ruso-americane, totul se reduce la cum se simte președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski și regimul lui. Nu este corect”, a subliniat șeful MAE rus.

1 Comment

  1. Basarabeanu spune:

    Este adevarat Rusi sau retras din 1991 de peste tot.iar acum nu mai au unde sa se retragă. Americani cred ca o sa piardă războiul economic cu china .china este o super putere care copie orice si au produse ieftine si accesibile tuturor buzunarele.spunea generalul Talpes ca o sa dureze pînă 2024 împărțirea sferelor de influenta intre Rusi si Americani si a mai apărut o putere care își revendică drepturile si acea este china.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 1919294