„Nu am văzut niciodată tancuri aici”
02/02
La București a fost lansată monografia rusă despre atacul României asupra URSS, în 1941
02/02

Ministerul rus de Externe a publicat mesajul lui Lavrov despre indivizibilitatea securității adresat colegilor occidentali 

Foto: Sediul principal al MAE Rus din Moscova/ Foto: RIA Novosti

Ministerul Rus de Externe a publicat o scrisoare a șefului instituției, Serghei Lavrov, către colegii lui din Statele Unite, Canada și o serie de țări europene cu privire la indivizibilitatea securității. După cum s-a subliniat la Moscova, Ministerul de Externe așteaptă un răspuns prompt la mesaj.

În scrisoarea sa Lavrov susține că răspunsurile SUA și NATO la propunerile Rusiei privind securitate arată diferențe în înțelegerea principiului fundamental al „securității egale și indivizibile”.

Ministerul de Externe a reamintit că Carta pentru Securitate Europeană, semnată la summitul OSCE de la Istanbul din 1999, prevede în mod direct obligația fiecărui stat „de a nu-și consolida securitatea în detrimentul securității altora”.

Totodată, la summitul OSCE de la Astana din 2010, a fost aprobată  Declarația care a confirmat acest pachet de angajamente.

„Cu toate acestea, țările occidentale continuă să scoată din acest pachet doar pozițiile de care au nevoie și anume dreptul statelor de a alege liber alianțe pentru a-și asigura exclusiv propria securitate”, se spune în scrisoarea lui Lavrov.

Ministrul constată că „nu va merge așa”.

„Vrem să obținem un răspuns clar la întrebarea cum își înțeleg partenerii noștri obligația de a nu-și consolida propria securitate în detrimentul securității altor state, pe baza atașamentului față de principiul indivizibilității securității… Dacă renunțați la această obligație, vă rugăm să ne indicați clar acest lucru”, se menționează în mesaj.

După cum a spus Serghei Lavrov anterior, Occidentul încearcă să uite complet de principiul cheie al indivizibilității securității și să ignore documentele care nu permit consolidarea propriei securități în detrimentul securității altor țări.

El a menționat că într-un mesaj separat adresat tuturor miniștrilor de externe OSCE, a detaliat poziția Moscovei în această chestiune.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2141895