Duda a declarat că ”nu va mai exista” graniță între Polonia și Ucraina
06/05
Despre Rusia, despre Ucraina… Din însemnările astrologului Sergiu Bălan
07/05

Secretarul general al ONU și autoritățile DNR au anunțat evacuarea a 500 de oameni de la ”Azovstal”

Evacuarea civililor de la ”Azovstal”/ Foto: aif.ru

Aproximativ 500 de persoane au fost evacuate, astăzi, de pe teritoriul combinatului ”Azovstal”, din Mariupol, uzină blocată de trupele ruse, a anunțat Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, într-o postare pe Twitter, informație confirmată, pe Telegram, de statul major al apărării teritoriale a Republicii Populare Donețk (DNR), relatează cotidianul RBC. 

”În cadrul unei operațiuni comune a ONU și a Comitetul Internațional al Crucii Roșii și cu asigurarea deplinei securități, aproximativ 500 de oameni au fost evacuați, în două convoaie, din interiorul uzinei ”Azovstal”, din Mariupol, și din teritoriile adiacente”, a scris Guterres. 

Șeful ONU speră că prin continuarea coordonării dintre Moscova și Kiev se va reuși o creștere a numărului de ”pauze umanitare” pentru o evacuare în siguranță a civililor din zona blocată. 

Statul major al apărării teritoriale al DNR a precizat că în decurs de o zi din Mariupol au fost evacuate 518 persoane. ”La așezarea Bezîmeannoe, raionul Novoazovsk, regiunea Donețk, au fost evacuați 518 oameni, inclusiv 67 de copii. În prezent, ei se află în punctul de asistență, unde populației evacuate i se acordă ajutorul necesar, punct organizat de forțele Miniterului pentru Situații de Urgență al DNR”, se spune în comunicat. 

Se precizează, totodată, că, începând din 5 mai și până în prezent, punctul de asistență din Bezîmeannoe a fost tranzitat de 28.336 oameni. 

A treia, ca număr, operațiune sub egida ONU de evacuare a civililor din Mariupol a început la 5 mai. Directorul adjunct al organizației pentru probleme umanitare, Martin Griffiths, care a anunțat demararea operațiunii, a refuzat să intre în detalii. El a mulțumit autorităților ucrainene și ruse pentru ”colaborarea constructivă și importantă, care a permis transpunerea operațiunii (de evacuare) în viață”. 

Evacuarea civililor de pe teritoriul combinatului ”Azovstal” a devenit una dintre principalele teme ale întâlnirii Secretarului General al ONU cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, din 26 aprilie. Autoritățile Ucrainei, amintește RBC, l-au rugat pe Guterres să devină inițiatorul și garantul evacuării civililor din combinat, iar acesta i-a propus lui Putin ca procesul să fie intermediat de ONU și de Crucea Roșie. După acordul președintelui rus, a început formarea grupului de coordonare a evacuării. 

RBC notează, de asemenea, că, la 21 aprilie, Putin a ordonat anularea unei operațiuni de luare cu asalt a uzinei ”Azovstal” ca fiind inoportună. La întâlnirea cu ministrul Apărării, Serghei Șoigu, el a declarat că a luat această decizie pentru ”a proteja viața și sănătatea soldaților și ofițerilor noștri”, ordonând, totodată, ca zona industrială să fie blocadă în așa fel, ”încât nici musca să nu treacă”. Șoigu a anunțat, la rândul său, că pe teritoriul uzinei sunt blocați peste 2000 de militari ucraineni. 

La 4 mai, Comandamentul de Coordonare Interdepartamentală al Rusiei pentru reacție umanitară a anunțat că la 5, 6 și 7 mai, militarii ruși vor deschide, pe timpul zilei, coridoare umanitare de pe teritoriul ”Azvostal” atât spre Rusia, cât și spre Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 1919372