Concerte, excursii, demonstrații de măiestrie și proiecții de film, organizate la Moscova în cinstea Zilei Rusiei
12/06
The Washington Post: Occidentul nu mai crede în victoria armatei ucrainene în operațiunea specială din Ucraina
12/06

Banca Rusiei a redus dobânda cheie de la 11% la 9,5%

Banca Centrală a Rusiei/ Foto: TASS

Dobânda de referință a Băncii Rusiei, de care depinde nivelul ratei dobânzilor la depozite și costul creditelor, a fost redusă cu 150 puncte de bază, relatează RBС.

Autoritatea de reglementare a luat această decizie în cadrul ședinței programate pentru 10 iunie 2022. Banca Centrală a anunțat că va evalua oportunitatea reducerii în continare a dobânzii cheie la următoarele reuniuni.

Experții consultați de cotidianul economic RBС așteptau o reducere a dozânzii cheie cu 100 puncte de bază, până la 10%, în timp ce o parte dintre analiști nu au exclus o acțiune mai semnificativă din partea autorității de reglementare – o scădere cu 150-200 puncte de bază, până la 9-9,5%. În opinia lor, principalul motor al reducerii rămâne încetinirea inflației, rubla puternică și diminuarea ritmului de creditare.

Economistul șef al băncii VTB Moi Investiții, Grigori Jurov, consideră că riscurile inflaționiste, chiar dacă au coborât pe plan secund, se mențin în continuare. Dezinflația a fost provocată, în principal, de evoluția prețurilor la produse horticole (prin tradiție cel mai volatil segment al coșului de consum) și la produsele nealimentare (care depinde de evoluția cursului valutar). În opinia expertului, deocamdată nu poate fi exclus un al doilea val de creștere a prețurilor. În plus, în condițiile unei oferte agregat mult mai mică și a politicii bugetare de stimulare important este să nu se exagereze cu supraîncălzirea cererii. ”De aceea, noi așteptăm ca, după ședința din iunie, Banca Centrală să revină la pașii standard de modificare a dobânzii cheie (25-50 puncte de bază) și să o reducă treptat”, a estimat expertul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2141933