Daily Express: Occidentul a subestimat forța Rusiei
13/06
Fostul ministrul de Externe al Poloniei a propus Occidentului să transfere Ucrainei arme nucleare
13/06

Ambasadorul Rusiei a propus SUA să discute acum cu Moscova despre tratatul START

Foto: Izvestia

Ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoli Antonov, a declarat că Rusia propune încă de pe acum Statelor Unite să discute despre Tratatul privind reducerea armelor ofensive strategice (START), a cărui valabilitate expiră în 2026, relatează Izvestia.

”Peste câțiva ani, în 2026, el va dispărea. Este oare în interesul național al SUA faptul că nu vom avea contacte între militari, diplomați pe probleme privind stabilitatea strategică? Eu cred că nu”, a spus Antonov, citat de RIA Novosti. 

Diplomatul și-a exprimat convingerea că ”timpul nu așteaptă” și că părțile ar trebui ”să înceapă deja să lucreze la ceea ce va veni în loc”.

În același timp, Antonov a subliniat că, în prezent, nu vede nici o ameliorare în relațiile dintre Moscova și Washington. ”Vreau să spun că, dacă americanii nu au nevoie de relațiile pe care le propunem, noi nu vom alerga după ele”, a spus Antonov.

El a estimat că relațiile se pot și înrăutăți. În același timp, în opinia diplomatului, relații pozitive între Rusia și SUA sunt în avantajul ambelor părți, deoarece Statele Unite nu vor putea să rezolve singure problemele cu care se confruntă lumea, în special terorismul și schimbările climatice.

Mai mult, a continuat el, în prezent SUA nu manifestă disponibilitate de reluare a dialogului privind stabilitatea strategică, dar Moscova este pregătită să aștepte până când partea americană ”va evolua” până la el.

Izvestia amintește că, la 9 iunie, un reprezentant al Departamentului de Stat al SUA a declarat că, în planurile imediat următoare ale Washingtonului nu figurează o întâlnire cu reprezentanți ai Rusiei pe tema stabilității strategice. După cum a explicat funcționarul american, Departamentul de Stat îndeamnă Moscova ca, înainte de toate, să ”aleagă calea diplomației în locul agresiunii”.

La 7 iunie, ambasadorul Antonov a declarat că dialogul ruso-american a atins un nivel fără precedent de coborât, dialogul fiind înghețat, după 25 februarie, din inițiativa Washingtonului pe o perioadă nedeterminată. După cum a menționat diplomatul, în SUA s-a spus că, în momentul de față, controlul armelor nu reprezintă o prioritate pentru administrația americană.

În același timp, la 2 iunie, consilierul de profil al Secretarului de Stat, Mellory Steward, a declarat că Statele Unite sunt interesate să mențină restricțiile asupra arsenalului nuclear rusesc în cadrul tratatului bilateral START-3. Casa Albă, a mai spus ea, este gata să reia dialogul cu Rusia privind stabilitatea strategică, catalogând chestiunea controlului asupra armelor nucleare tactice ”de o importanță critică”.

În aceeași zi, secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că între Kremlin și Casa Albă nu există, practic, contacte în momentul actual. Comunicarea între cele două țări la cel mai înalt nivel a încetat, practc, după începutul operațiunii militare speciale a Rusiei de apărare a Donbassului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2141991