Fostul Secretar de Stat Kissinger: Luați în considerare interesele Rusiei, pentru ca aceasta să nu devină avanpostul Chinei
13/06
Daily Express: Occidentul a subestimat forța Rusiei
13/06

De ce Moscova acceptă din nou negocieri cu Zelenski

29 martie 2022. Negocierile ruso-ucrainene de la Istanbul/ Foto: TASS

Șeful regimului de la Kiev, Volodimir Zelenski, a decis să facă Rusiei ”o favoare”. Într-un dialog cu jurnaliștii de la Financial Times, el a declarat că, personal, este pregătit să se așeze la masa tratativelor. Dar cu condiția ca respectivele negocieri să fie cu Vladimir Putin în persoană, deoarece ”nu mai ai cu cine vorbi acolo”, scrie Ghevorg Mirzaian, docentu Catedrei de politologie a Universității de Finanțe a Guvernului rus, într-un comentariu pe această temă, în publicația Vzgliad.

Politologul Ghevorg Mirzaian/ Foto: RIA Novosti

Opinia publică rusă ar dori ca Moscova să răspundă la această propunere în stilul „nu vom mai vorbi cu nimeni altcineva”, deoarece regimul de la Kiev este complet incapabil să ajungă la o înțelegere. Orice acorduri verbale le încală, spunând că ”nu a existat nici o înțelegere în acest sens”. Orice acorduri scrise le încalcă, spunând: ”Rusia ne-a constrâns să acceptăm aceste condiții”. Pentru orice înțelegeri încălcate Occidentul (care ar fi trebuit, parcă, să fie garant al îndeplinirii de către Kiev a acordurilor) îi va mângâia pe creștet pe odraslele lor de la Kiev și va spune că Moscova a încălcat totul – așa cum a fost cu Acordurile de la Minsk.

Într-un final acordurile cu Ucraina vor avea viață doar până în momentul în care ultimul soldat rus va părăsi teritoriul țării. După care Ucraina va continua cursul rusofob, va merge în NATO, iar Rusia va rămâne cu sancțiunile, cu victimele căzute în numele denazificiării și cu necesitatea ca, peste doi-trei ani, să se angajeze într-o nouă operațiune specială pentru a preveni amplasarea de rachete americane undeva în regiunea Cernihov.

Tocmai de aceea modalitatea de a rezolva toate obiectivele stabilite pentru Ucraina este continuarea acțiunilor militare până la victoria finală. Mai pe scurt, este vorba despre demolarea proiectului de stat ucrainean ”anti-Rusia”.

Cu toate acestea, Moscova nu l-a trimis undeva pe Zelenski cu toate fanteziile lui de negociere cu tot, ci a răspuns în stilul ”se poate, dar…”. Încă din luna aprilie, Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui rus, a declarat că ”ipotetic vorbind, o întâlnire este posibilă”, dar ”pentru ca ea să aibă loc trebuie ca, din adâncul muncii celor două delegații să se încropească un document concret. Nu o colecție de idei, ci un document scris și concret”. Dar, după cum au declarat acum autoritățile ruse, activitatea delegațiilor nu se mai duce de mult.

”Mingea este în terenul ucrainenilor de aproape două luni, de la mijlocul lunii aprilie, când și-au schimbat propriile abordări prezentate la Istanbul și pe care noi am fost dispuși să le acceptăm ca bază. Dar ei au renunțat la aceste abordări imediat… Cu toate acestea, contactele au continuat iar viziunea noastră asupra unei noi variante a proiectului de acord le-a fost trimisă la mijlocul lunii aprilie. Iar de atunci, nu am primit nici un fel de reacții din partea lor”, a declarat ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov. ”Partea ucraineană a ieșit din ciclul de negocieri, și, de aceea, nu trebuie să vorbim despre posibilitatea de a pregăti o asemenea întâlnire”, a concluzionat Dmitri Peskov, dând de înțeles Kievului că negocierile la nivel de lucru trebuie restabilite.

Da, dar nu

”Răspunsul Kremlinului în stil ”da, dar…” urmărește cel puțin două obiective. În primul rând, Rusia își menține renumele său global. Demonstrează că operațiunea ei specială a fost o acțiune forțată, că ea a fost mereu deschisă pentru varianta diplomatică de rezolvare a problemelor. Acest lucru va fi pe placul Orientului convențional și va stimula Occidentul să meargă în direcia necesară Rusiei. Pentru că tot mai mulți politicieni occidentali înțeleg că Occidentul va pierde campania ucraineană și sunt gata să poarte cu Rusia un dialog de reconciliere – inclusiv și în condiții de cedare a unor teritorii ucrainene.

Deocamdată este vorba doar despre Crimeea, Republicele Populare Lugansk și Donețk, dar Serghei Lavrov a spus clar că condițiile tratatului vor depinde de situația de pe teren. Iar acum, această situație dă de înțeles că regiunile Herson și Zaporojie se retrag și ele din componența Ucrainei.

Este ceea ce spun mulți oficiali ruși, precum și trecerea demonstrativă de către Moscova a punctului de unde nu este cale de întoarcere – eliberarea, începând cu 12 iunie, de pașapoarte rusești celor care locuiesc aici. O asemenea ”extracție” este de așteptat să se producă și cu alte teritorii ale Ucrainei, care vor fi eliberate de trupele ruse. Ceea ce înseamnă că, mânat de conștientizarea propriei înfrângeri și de determinarea Moscovei de a sta de vorbă, Occidentul se va adapta la noile condiții.

În al doilea rând, este evident că demolarea statalității ucrainene se va produce mult mai simplu în situația în care se vor prăvăli bazele ideologice ale regimului.Atunci când la Kiev va începe răfuiala și dezordinea. Tocmai de aceea Moscova cere ca, înaintea întrevederii dintre Zelenski și Putin, delegațiile ucraineană și rusă să semneze un proiect de tratat privind încheierea conflictului, care să includă toate condițiile Rusiei, inclusiv denazificarea și renunțarea la teritoriile eliberate. Simpla publicare a acestui proiect va antrena o serioasă criză de putere la Kiev. Iar dacă Zelenski se va lepăda, ulterior, de el, Moscova ar putea refuza întâlnirea sub pretextul că ”Zelenski trișează din nou”.

După toate probabilitățile, Kievul înțelege capcanele puse de Rusia, dar nu este încă într-atât de disperat încât să riște mergând pe drumul propus de Moscova. De aceea, există o mare probabilitate ca Zelenski să refuze cerințele Rusiei și nu va semna preliminar un tratat de pace. Ceea ce înseamnă că nu vor fi negocieri și că operațiunea rusă va continua până la victoria finală – până la eliberarea teritoriilor ucrainene de sub puterea narcomanilor și a naziștilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2141950