Ambasadorul Rusiei a propus SUA să discute acum cu Moscova despre tratatul START
13/06
SUA au decis să trimită lunar Ucrainei câte 1,5 miliarde de dolari
14/06

Fostul ministrul de Externe al Poloniei a propus Occidentului să transfere Ucrainei arme nucleare

Foto: TASS/ EPA

Guvernele occidentale trebuie să furnizeze Kievului arme nucleare pentru consolidarea capacităților de apărare ale țării, este de părere fostul ministru de Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, în prezent eurodeputat, scrie Izvestia.

”Ținând cont de faptul că Rusia a încălcat Memorandumul de la Budapesta, eu cred că Occidentul ar putea dărui Ucrainei ogive nucleare. Pentru ca ea să-și poată apăra independența”, a subliniat fostul ministru la postul de televiziune Expresso.

Sikorski a subliniat că Europa nu a reacționat în nici un fel la încălcarea garanțiior de securitate ale Ucrainei și nu a făcut nimic pentru compensarea pierderilor.

După cum amintește, în context, cotidianul Izvestia, Kievul a încercat în repetate rânduri să-și revizuiască statutul de țară fără arme nucleare și să anuleze prevederile Memorandumului de la Budapesta, din 1994, ce prevede renunțarea de către Ucraina la arma nucleară. În aprilie 2021, ambasadorul Ucrainei în Germania, Andrei Melnik, a vorbit despre necesitatea ca Ucraina să revină la statutul nuclear dacă nu va fi primită în NATO.

La 6 iunie, editorialistul publicației germane online Compact, Von Hild, scria că livrarea în Ucraina a sistemului american de rechete HIMARS, chiar și cu muniție cu rază mică de acțiune, va provoca autoritățile de la Kiev să folosească arma occidentală pe teritoriul rus, ceea ce va pune țările NATO și, în primul rând Germania, sub amenințarea unui război nuclear.

La 6 iunie, SUA au aprobat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, ce va include și acest sistem HIMARS care are o rază de acțiune de aproximativ 80 de kilometri. La acea dată, liderul american a subliniat că SUA vor continua să susțină Kievul și să-i furnizeze arme și echipamente. În același timp, Washingtonul a primit asigurări din partea Kievului că Ucraina nu va folosi rachetele primite împotriva unor ținte aflate pe teritoriul Rusiei.

Comentând livrările de arme bătaie lungă către Kiev, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat, la 6 iunie, că cu cât raza de acțiune a acestor arme va fi mai lungă, cu atât Rusia va împinge mai departe de teritoriul său linia de amenințare. El a adăugat că promisiunile președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, de a nu folosi rachetele americane pentru a ataca teritoriul Rusiei ”sunt vorbe goale ce nu pot fi luate în serios”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2142041