Putin i-a felicitat pe cetățenii țării de Ziua Rusiei şi a făcut apel la unitate
12/06
De ce Moscova acceptă din nou negocieri cu Zelenski
13/06

Fostul Secretar de Stat Kissinger: Luați în considerare interesele Rusiei, pentru ca aceasta să nu devină avanpostul Chinei

Foto: Reuters

Fostul Secretar de Stat și fostul consilier al președintelui Statelor Unite pentru securitate națională, Henry Kissinger (în imagine), a apreciat că după încheierea operațiunii militare speciale se poate ”găsi loc” nu doar pentru Ucraina, dar și pentru Rusia, relatează Lenta.ru.

Într-un interviu acordat publicației The Sunday Times, diplomatul a subliniat că, în prezent, principala problemă este cum s-ar putea pune capăt acestui confict.

Confruntarea cu China

Potrivit lui Kissinger, soluționarea situației create ținând cont de pozițiile Rusiei este în primul rând în avantajul Occidentului. În caz contrar, a explicat el, Europa nu va putea preveni întăriea influenței chineze asupra Moscovei.

Politicianul american a estimat, de asemenea, că Occidentul ar trebui să renunțe la speranța de a ”westerniza China”. Kissinger a declarat și anterior că țările occidentale nu ar trebui să ”împingă” Moscova spre o alianță permanentă cu Beijingul. El a îndemnat țările europene să țină cont de un tablou global mult mai amplu și să nu uite că, timp de 400 de ani, Rusia a fost parte integrantă a Europei.

O poziție similară a fost exprimată și de comentatorul publicației American Thinker, Frank Howard. ”Pe termen lung, Statele Unite ar trebui să încurajeze relații economice normale cu Rusia și să nu mai continue a exercita presiuni asupra ei, deoarece acest lucru va duce la o colaborare și mai strânsă cu China”, a scris el.

Kissinger a indicat termenul adecvat al negocierilor

Anterior, Kissinger a declarat că negocierile dintre părți trebuie să se reia în următoarele două luni. Diplomatul este convins că, în caz contrar, ”vor începe tulburări” și se ”va crea o tensiune care va fi greu de depășit”.

În același timp, fostul secretar de stat a cerut Kievului să meargă la concesii teritoriale. În opinia lui, la modul ideal, Rusia și Ucraina ar trebui să revină la vechea stare a lucrurilor, în caz contrar în Europa va apărea un uriaș focar de instabilitate. La rândul său, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a criticat această propunere și a arătat că țara lui trebuie să obțină ca interesele ei să nu fie împinse în spatele intereselor altora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2141968