Ministerul Rus al Apărării: Naționaliștii au împușcat în spate 32 de soldați ucraineni care au vrut să se predea
14/06
Kedmi a explicat esența schimbărilor survenite în operațiunea specială
15/06

Analistul Weigl: Praga sprijină Polonia în crearea unei ”Rzeczpospolita polono-ucrainene”

Praga/ Foto: tour-kassa.ru

Directorul executiv al Institutului ”Vaclav Klaus”,  Jiří Weigl, s-a arătat surprins că Cehia susține planurile probabile ale Varșoviei de a crea ”o nouă Rzeczpospolita polono-ucraineană, relatează Lenta.ru.

Într-un articol pentru publicația iDNES.cz, expertul estimează că Polonia vrea să folosească o oportunitate pentru restabilirea pozițiilor sale istorice în Ucraina. În același timp, Germania și Austria, cărora Praga le-a acordat, în ultimul timp, prioritate în relațiile sale cu țările europene, ocupă o poziție mult mai echilibrată în evaluarea conflictului.

”Surprinzător, dar Guvernul Cehiei își asumă cu râvnă rolul unui fel de secund al Poloniei, care dorește să creeze o nouă Rzeczpospolita polono-ucraineaenă, care s-ar întinde de la Marea Baltică până la Nipru și Marea Neagră”, a subliniat analistul.

De asemenea, el și-a exprimat convingerea că Praga ar trebui să-și modifice politica și să înceapă să caute soluții de compromis pentru încheierea conflictului.

”După trei luni devine clar că va fi dificil, dacă nu chiar imposibil ca Ucraina să învingă într-un conflict prelugit”, este de părere Weigl.

Anterior, biroul de presă al Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR) a declarat că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ar fi de acord, se pare, să transfere Poloniei suveranitatea țării sale. Varșovia îl împinge pe Zelenski să-i predea ei controlul asupra celor mai importante funcții de stat ale Ucrainei, a precizat biroul de presă al SVR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2141966