Putin a declarat că prima rachetă ”Sarmat” va intra în serviciul militar la sfârșitul anului
22/06
Serviciul de Securitate al Ucrainei a anunțat că a demascat ”agenți FSB” în Guvernul Ucrainei
22/06

Secretarul Consiliului de Securitate, Patrușev a promis un răspuns dur al Rusiei la blocada Kaliningradului de către Lituania

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev/ Foto: RIA Novosti

Rusia va răspunde curând la interdicția impusă de partea lituaniană la tranzitul spre regiunea Kaliningrad a unei liste întregi de produse, a avertizat secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, citat de Izvestia.

”Acest exemplu demonstrează că nu poți avea încredere nu doar în declarațiile verbale ale Occidentului, dar și în cele scrise”, a spus el la o consfătuire regională pe probleme actuale de securitate.

Patrușev a atras atenția asupra faptului că Vilnius a încălcat normele de drept internațional. În prezent, Rusia lucrează la elaborarea măsurilor de răspuns, inclusiv în format interdepartamental. Pașii ulteriori ai Moscovei vor avea impact negativ asupra nivelului de trai al Lituaniei, a prezis secretarul Consiliului de Securitate.

După cum precizează agenția TASS, vizita lui Patrușev în regiunea Kaliningrad a fost planificată înainte ca Lituania să interzică tranzitul în regiune și nu are legătură directă cu aceste evenimente.

Cu o zi înainte, ambasadorul Uniunii Europene în Rusia, Markus Ederer, a declarat că Lituania nu adoptă măsuri unilaterale împotriva Federației Rusie, ci pune în aplicare sancțiunile UE. În opinia ambasadorului, problema cu restricțiile de tranzit în Kaliningrad trebuie rezolvată pe cale diplomatică.

La 20 iunie, secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a atras atenția asupra faptului că decizia Vilniusului este o ”încălcare a tot și a toate”. Rusia va analiza în decurs de câteva zile situație, după care va lua o decizie echilibrată privind măsurile de răspuns.

În aceeași zi, șeful diplomației UE, Josep Borrell a declarat că nu există o blocadă a Kaliningradului și că Lituania nu face decât să aplice sancțiunile comunității. El a spus că transportul de pasageri și mărfuri între Kaliningrad și alte regiuni ale Rusiei continuă. Au fost oprite doar transporturile acelor mărfuri al căror export, import și tranzit este interzis pe teritoriul UE.

Tot atunci, senatorul Serghei Țekov, membru al Comiteului Consiliului Federației pentru afaceri internaționale, a declarat pentru Izvestia că decizia Lituaniei privind tranzitul de mărfuri spre regiunea Kaliningrad este un exemplu al rusofobiei autorităților de la Vilnius.

Această interdicție de tranzit a intrat în vigoare la miezul nopții de 18 niune și a făcut parte din al cincilea pachet de sancțiuni introduse de țările Occidentului împotriva Rusiei. Potrivit unor estimări preliminare, sub interdicție au intrat circa 40-50% din totalul mărfurilor transportate între Regiunea Kaliningrad și alte regiuni ale Rusiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2080606