Secretarul Consiliului de Securitate, Patrușev a promis un răspuns dur al Rusiei la blocada Kaliningradului de către Lituania
22/06
Acțiunea „Lumânarea memoriei” la București
22/06

Serviciul de Securitate al Ucrainei a anunțat că a demascat ”agenți FSB” în Guvernul Ucrainei

Personalul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU)/ Foto: tehnowar.ru

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a demascat ”agenți FSB” care transmiteau părții ruse date de la serviciile de informații, susține instituția pe canalul său de Telegram.

Potrivit afirmațiilor SBU, în cadrul unei operațiuni speciale, la Kiev au fost reținuți șeful unuia dintre departamentele secretariatului Guvernului și șeful uneia dintre direcțiile Camerei de Comerț și Industrii a Ucrainei.

”Acești funcționari au transmis dușmanului diferite date de la serviciile de informații: de la starea capacității de apărare, la nivelul de dotare a graniței de stat și date personale ale forțelor de ordine ucrainene”, a precizat SBU.

În schimb, ei au fost răsplătiți cu bani, de la 2000 la 15.000 de dolari, în funcția de gradul de secretizare și de importanța informațiilor transmise.

Persoanele reținute sunt suspectate de înaltă trădare (art. 111 din Codul penal al Ucrainei), au fost arestate în baza unei decizii judecătorești.

La sfârșitul lunii martie, FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei – n.r.) a anunțat arestarea unui ”agent SBU” cu porecla Malîș, care îi spiona pe jurnaliștii și politologii ucraineni din Rusia. Potrivit serviciului special, cel reținut s-a dovedit a fi Rudasi A.V., cu dublă cetățeni, ucraineană și poloneză.

Rudasi a venit în Rusia în 2019 și a ”intrat la unul dintre cele mai importante universități din Rusia, MGIMO, la facultatea de politologie” pentru ”a-și lărgi, potrivit FSB, posibilitățile de a spiona”. Numele lui de familie și inițialele corespund cu numele unei persoane menționate pe lista candidaților la magistratura MGIMO, promoția 2019.

FSB consideră că Rudasi strângea, din ordinul SBU, date despre politologii și jurnaliștii ucraineni din Rusia, ”adversari ai actualului regim de la Kiev”. El a fost reținut la Moscova, când încerca să obțină informații despre militarii care participă la operațiunea militară a Rusiei în Ucraina, a precizat instituția.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2080625