Recepția la Ambasada Rusă din București în onoarea Paradei Victoriei din 1945
25/06
Financial Times: Occidentul nu reușește să izoleze Rusia
25/06

Putin, la întâlnirea ”BRICS plus”: Despre isteria grâului ucrainean, criza alimentară și inflație

Președintele rus, Vladimir Putin, participând la întâlnirea țărilor BRICS online/ Foto: kremlin.ru

Occidentul a amplificat în mod artificial isteria pe tema opririi transporturilor de grâu ucrainean, a declarat președintele Rusiei, Vladimir Putin, la întâlnirea desfășurată în format ”BRICS plus” prin videoconferință, transmite RT.

”Isteria legată de oprirea transporturilor cu grâu ucraiean, să zicem, prin porturile la Marea Neagră este amplificată în mod artificial”, a spus șeful statului.

Putin a precizat că, potrivit estimărilor Rusiei și ale Statelor Unite, ar fi vorba despre 5-6 milioane tone de grâu și în jur de 7 tone de porumb.

”Este ceva, desigur, dar acest volum nu rezolvă, firește, în nici un fel problemele de pe piața mondială a cerealelor”, a adăugat liderul rus.

El a subliniat că Rusia nu împiedică scoatera cerealelor ucrainene și este gata să asigure trecerea liberă a navelor cu cereale în apele internaționale.

Anterior, președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, a calificat, la rândul lui, drept artificială problema scoaterii cerealelor din Ucraina. El a subliniat că, atunci când au fost propuse șapte variante pentru scoaterea cerearelor, subiectul a picat de la sine.

Putin a legat creșterea inflației de politica iresponsabilă a țărilor G7

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că Rusia nu are nici o legătură cu inflația. Potrivit spuselor sale, creșterea bruscă a prețurilor este urmare a politicii macroeconomice iresponsabile promovate de G7.

El a spus că această situație nu este consecință a ultimelor luni și, cu atât mai mult, nu este consecință a operațiunii militare speciale a Rusiei de apărare a Donbassului.

”Vreau să subliniez încă o dată: creșterea bruscă a inflației nu s-a întâmplat ieri, este rezultatul mai multor ani, care a devenit rezultatul politicii macroeconomice iresponsabile promovate de ani buni, și subliniez acest lucru, de țările Grupului celor 7,”, a spus el.

Președintele rus a declarat, de asemenea, că o serie de țări încearcă să înlocuiască arhitectura globală cu ”niște reguli inventate”.

Putin a acuzat Occidentul de cinism în chestiunea privind alimentele

Țările occidentale abordează cu cinism problema alimentară în țările în curs de dezvoltare, a mai spus Putin.

”Este exact cinismul cu care, destabilizând producția globală de produse agricole, unele țări ale Occidentului abordează problemele de acest gen, introducând restricții la livrările de îngrășăminte rusești și beloruse, să spunem, îngreunând exportul de grâu rusesc pe piețele mondiale”, a spus Putin.

Președintele a dat exemplul Statelor Unite, care au fost, până de curând, exportatorul de alimente, dar acum au început, potrivit spuselor sale, să ”strângă” toate produsele alimentare în valoare de 17 miliarde de dolari de pe piața mondială.

Potrivit șefului statului, explozia prețurilor la produse agricole de bază precum grâul, a lovit cel mai mult țările în curs de dezvoltare, ”unde pâinea și făina reprezintă un mijloc esențial de supraviețuire pentru principalele categorii ale populației”.

În ajun, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, l-a acuzat pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, de prelungirea crizei alimentare. În opinia lui Lavrov, Guterres încearcă să rezolve problema scoaterii grâului din porturile ucrainene fără a lua în considerare coridoarele deschise de Rusia. ”Mai întâi el vrea să ajungă la o înțelegere în privința grâului ucrainean, după care în privința celui rusesc”, a adăugat șeful diplomației de la Moscova.

Navele cu grâu pentru export au încetat să mai iasă din porturile ucrainene de când a început operațiunea militară specială a Rusiei. Kievul a acuzat Moscova că blochează porturile și a cerut o operațiune internațională de evacuare a navelor în Marea Neagră din cauza neîncrederii în garanțiile unilaterale ale Rusiei. Autoritățile ruse au declarat că puterea ucraineană a minat ieșirile din porturi și au acuzat țările occidentale care au introdus sancțiuni împotriva Rusiei de declanșarea unei crize alimentare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2142026