Primul summit al lui Putin de când a început operațiunea specială: ce au convenit liderii din zona caspică
30/06
Ministerul Apărării al Rusiei a anuțat că și-a retras de bunăvoie militarii de pe Insula Șerpilor
01/07

Ambasadorul Ucrainei în Germania l-a lăudat public pe Bandera

Monumentul lui Bandera la Ternopol/ Foto: rossaprimavera.ru

Ambasadorul Ucrainei în Germania, Andrei Melnik, a declarat că infractorul nazist ucrainean Stepan Bandera este ”un luptător pentru libertate”, relatează publicația Krasnia Vesna.

”Am fost la mormântul lui, pentru că el este important pentru foarte mulți ucraineni ca întruchipare a luptei pentru libertate”, a declarat Melni. În același timp, el l-a comparat pe Bandera cu Robin Hood, care ”nu se supune nici unei legi”.

Într-un interviu acordat bloggerului și jurnalistului german Thilo Jung, pe canalul acestuia de YouTube, ambasadorul ucrainean a găsit, de asemenea, justificări pentru masacrarea în masă a civililor în Galiția și Volyn ]n 1943, acțiuni comise de Bandera și de oamenii lui. Potrivit lui Melnik, naziștii ucraineni au fost împinși să comite crime în special de polonezii care au permis ”multe crime și atrocități” din partea lor.

Ambasadorul Ucrainei în Germania, Andrei Melnik/ Foto: TASS

În interviul său, Melnik a declarat că Bandera nu a avut legătură cu Germania hitleristă.

Krasnaia Vesna amintește că, în anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei, ”Organizația Naționaliștilor Ucraineni” (interzisă în Rusia) a colaborat activ cu administrația germană de ocupație.

Membrii organizației s-au angajat în organele germane ale puterii și în subunități miltiare, participând, totodată, la lichidarea civililor din teritoriile ocupate, inclusiv a evreilor. În afară de aceasta, mii de ucraineni care au refuzat să coopereze cu naționaliștii au fost uciși cu brutalitate.

Sunt cunoscute, de asemenea, numeroase fapte de colaborare ale lui Bandera cu autoritățile Germaniei hitleriste. Pentru ”amatorism” politic, Bandera a fost arestat, în anii de ocupație germane, și dus în lagărul de concentrare Sachsenhausen. Acolo el a fost ținut într-un corp special pentru deținuți politici, i-a fost repartizat o celulă cu două camere, mobilată, cu sufragerie și dormitor, având, de asemenea, voie să meargă la magazin și la bibliotecă.

Spre deosebire de deținuții obișnuiți, Bandera a fost scutit de muncă silnică și de obligativitatea de a purta haine de închisoare. Bandera lua masa la cantina SS, iar în lagăr a fost vizitat de soție. O serie de istorici afirmă că liderul naziștilor ucraineni a fost agent al Abwehr-ului. În 1944 a fost eliberat și a emigrat la Munchen, în 1959 a fost ucis de un agent KGB.

În Ucraina se țin regulat procesiuni la lumina torțelor în cinstea naționalistului. Aceste acțiuni au fost condamnate în mod repetat de comunitatea internațională.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2142028