Putin: Occidentul colectiv nu a putut anticipa propria șubrezire și ”a intrat singur în capcană”
01/07
Polonia a început să elaboreze scenarii de împărțire a Ucrainei, a declarat Narîșkin
01/07

Ambasadorul Rusiei la Sofia nu a exclus ruperea relațiilor diplomatice cu Bulgaria. Președintele bulgar intervine

Foto: RIA Novosti

Ambasadorul Rusiei la Sofia, Eleonora Mitrofanova, a vorbit despre posibilitatea ruperii relațiilor diplomatice cu Bulgaria din cauza expulzării masive a diplomaților ruși, informează agenția RIA Novosti.

Contactată de postul de televiziune BNT, ea a declarat că acțiunile autorităților de la Sofia nu pot rămâne fără consecințe, iar Moscova va răspunde în mod corespunzător.

”Pot fi chiar rupte relațiile diplomatice”, a precizat Mitrofanova.

De asemenea, diplomatul a depus o notă la Ministerul de Externe al Bulgariei cu solicitarea de a anula decizia de expulzare până astăzi, la 12,00, ora Moscovei.

Marți, premierul demisionar al Bulgariei, Kiril Petkov, a anunțat că 70 de diplomați ruși vor fi expulzați, pe motiv că ar fi lucrat, chipurile, pentru serviciile speciale folosind, drept acoperire, activitatea diplomatică. În același timp, potrivit agenției BTA, Petkov a declarat ulterior că decizia privind expulzarea masivă nu a venit de la el personal.

Președintele Bulgariei, Rumen Radev/ Foto: inosmi.net

La rândul său, președintele republicii, Rumen Radev a cerut premierului să convoace o ședință de Guvern din cauza crizei diplomatice din relațiile cu Rusiei, să evalueze consecințele ei și să ia o decizie care ar trebui să țină cont de provocările la adresa securității naționale și de interesele pe termen lung ale Bulgariei și ale miilor de cetățeni bulgari care locuiesc în Federația Rusă.

„Este inacceptabil să-i lăsăm fără reprezentare diplomatică. Este inacceptabil ca deciziile legate de securitatea Bulgariei să nu țină cont de riscurile escaladării și de consecințele lor economice”, a spus Radev.

După cum a declarat reprezentanta oficială a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, Sofia a luat decizia de expulzare a diplomaților la ordinul forțelor externe. De asemenea, ea a calificat evenimentul drept o încercare a unui parlament care și-a pierdut încrederea și a unui Guvern demisionar de a da o lovitură devastatoare relațiilor cu Moscova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2141966